Берлускони се жалио Обами на италијанско правосуђе

Италијански медији критикују и исмијавају нови међународни гаф премијера Силвија Берлусконија, који се на самиту Групе 8 пожалио збуњеном предсједнику САД Бараку Обами на диктаторско понашање италијанског правосуђа. Обама је изгледао сметено када га је Берлускони, како су забиљежиле камере, изложио једном од својих типичних монолога, овог пута о судијама које га прогањају у четири […]

петак, 27 маја, 2011 / 19:24

Италијански медији критикују и исмијавају нови међународни гаф премијера Силвија Берлусконија, који се на самиту Групе 8 пожалио збуњеном предсједнику САД Бараку Обами на диктаторско понашање италијанског правосуђа.

Обама је изгледао сметено када га је Берлускони, како су забиљежиле камере, изложио једном од својих типичних монолога, овог пута о судијама које га прогањају у четири кривична процеса.

"Извршили смо реформу правосуђа која је за нас фундаментална. Код нас у Италији љевичарске судије скоро да спроводе диктатуру", рекао је италијански премијер Обами у паузи самита Г8.

Овај инцидент привукао је велику медијску пажњу у Италији, само два дана прије локалних избора на којима би Берлускони могао да претрпи понижавајући пораз, што би можда означило крај његове политичке доминације.

"Премијер је очигледно скренуо с ума", пише лист "Република" на насловној страни.

Пјерлуиђи Берсани, лидер највеће опозиционе странке, шаљиво је прокоментарисао да је Берлускони вјероватно затражио од Обаме да НАТО интервенише против судија.

"Веома је озбиљна ствар када се фундаментална државна институција клевета пред једним од најутицајнијих свјетских државника", саопштио је предсједник удружења италијанских судија Лука Паламара.

Берлускони је рекао да љевичарске судије покушавају да изокрену демократију јер су против њега покренуле 31 случај у посљедњих 17 година. Двадесет четири процеса су прекинута или окончана пресудом у његову корист.Оставите одговор