Црна мрља узрок угинућа великог броја делфина у Мексичком заливу

Узрок великог броја угинулих делфина у Мексичком заливу од почетка јануара је нафтна мрља и хемикалија које се користе за борбу против мрље. Америчка агенција за океане и атмосферу регистровала је 153 угинула делфина од чега 65 младунчета. Лешеви су пронађени у области која је највише контаминирана изливањем нафте након експлозије и потапања платформе Дипвотер […]

петак, мај 27, 2011 / 18:58

Узрок великог броја угинулих делфина у Мексичком заливу од почетка јануара је нафтна мрља и хемикалија које се користе за борбу против мрље.

Америчка агенција за океане и атмосферу регистровала је 153 угинула делфина од чега 65 младунчета.

Лешеви су пронађени у области која је највише контаминирана изливањем нафте након експлозије и потапања платформе Дипвотер Хоризон априла 2010. године, дуж обала Луизијане.

Током три мјесеца, у Мексички залив излило се око четири милиона барела сирове пнафте.

Према ријечима гувернера Луизијане, 7,6 милиона литара хемикалија испуштено је како би се уклонио већи дио нафтне мрље.

"Нафта и хемикалије утицале су на ланац исхране. То је спријечило мајке делфина да се адекватно хране и на тај начин развију потребан слој масти да заштите себе и своје младе од хладноће", објашњавају стручњаци с Универзитета Централне Флориде.

Стручњаци наводе да је неуобичајено ниска температура ове зиме заједно са посљедицама изливања нафте на тијело сисара довела до "катастрофе вијека," и угинућа великог броја делфина, чији су се лешеви појавили у близини обала Тексаса, Луизијана, Мисисипија, Алабаме и сјеверозападу Флориде.Оставите одговор