Београд дочекао Кустину панк оперу

Панк оперу славног редитеља Емира Кустурице, две и по године након светске премијере, видела је и публика у Београду. Пред српску премијеру панк опере "Дом за вешање" Емир Кустурица је најавио "спектакуларан догађај какав Београд није видио". Тако је и било. Након премијере у среду увече може да одахне и Ненад Јанковић, алијас Неле Карајлић, […]

четвртак, новембар 11, 2010 / 21:11

Панк оперу славног редитеља Емира Кустурице, две и по године након светске премијере, видела је и публика у Београду.

Пред српску премијеру панк опере "Дом за вешање" Емир Кустурица је најавио "спектакуларан догађај какав Београд није видио".

Тако је и било.

Након премијере у среду увече може да одахне и Ненад Јанковић, алијас Неле Карајлић, који је рекао да је права лудост била замисао да овај мизансцен постави на позорници Центра "Сава".

Можда глумцима није изгледало комфорно као у Опери на Бастиљи, али нико није био незадовољан. На сцени је било довољно места и за трактор и за камп-приколице и за 120 глумаца, колико их учествује у представи.

Главне улоге у "Дому за вешање" тумаче Стеван Анђелковић (Перхан), Милица Тодоровић (Азра), Неле Карајлић (Ахмед), Горица Поповић (Перханова бака), а у ансамблу су још Огњен Шућур, Мирјана Бизумић, Дејан Спаравало, Станко Томић, Златко Сакулски, Наташа Томић и други.

Редитељ Емир Кустурица, који је пре 22 године потписао филм "Дом за вешање", и његова екипа вешто су се поиграли контрастима, спојили неспојиво и задовољили све укусе.

На сцени су били и хармоника и гитара, и инвалидска колица и мотор, и гуска и златна статуа, и Неле Карајлић и звезда Гранда Стеван Анђелковић, и кепеци и људи на штулама, и рабин и хоџа, и опатице и девојке на ролерима…

Сви су остали без даха већ у 20. минуту представе када су Милица и Стеван отпевали "Едерлези". Активирали су мобилне телефоне и фото-апарате, иако је снимање представе најстроже забрањено.

Осим на ромском, певало се и на енглеском, српском, шпанском, италијанском…

Једино што је некима засметало за потпуни угођај је превисоко постављен екран за титл (али другачије и не може), због чега гледаоци нису могли да остану фокусирани на дешавања на бини.

А ту је стварно било свачега: од рушења кућа, преко дискотеке, купања у кади (најпре Нелета, а потом и Стевана), свадбе, пуцачине и на крају полетања у небо.

Када су се главни протагонисти откачили са ужади уз помоћ којих су "полетели" уследио је громогласан аплауз. Предвођени Нелетом Карајлићем глумци су се два пута поклонили београдској публици, али на сцену није изашао Емир Кустурица.

Како год… Више од три хиљаде људи отишло је задовољно из Центра "Сава" и било им је потпуно јасно зашто је Париз заволео панк оперу "Дом за вешање" и зашто на исту неће остати равнодушни ни Москва, Монтреал, Њујорк, Торонто…

У публици су поред осталих седели и: Слобода Мићаловић, Милица Зарић, Војин Ћетковић, Маринко Маџгаљ, Дубравка Мијатовић, Зоран Цвијановић, Ненад Окановић, Биљана Крстић, Мики Перић, Мирослав Мишковић са супругом и ћерком, Драган Тарлаћ, Марија Маћић, Бата Ђорђевић, Матија и Оља Бећковић, Иван Бекјарев, Небојша Брадић, Милан Динчић Динча, Лепа Брена…Оставите одговор