Белгија на корак од формирања владе

Белгија ће за неколико дана коначно добити владу, изјавио је данас мандатар Елио Дел Рупо, пошто је са лидерима шест главних странака постигао договор о буџету. „Надамо се да ће се то догодити следеће недеље”, најавио је Дел Рупо на конференцији за штампу. „Има још неколико ствари о којима морамо да се договоримо, али вјерујем […]

понедељак, 28 новембра, 2011 / 08:17

Белгија ће за неколико дана коначно добити владу, изјавио је данас мандатар Елио Дел Рупо, пошто је са лидерима шест главних странака постигао договор о буџету.

„Надамо се да ће се то догодити следеће недеље”, најавио је Дел Рупо на конференцији за штампу.

„Има још неколико ствари о којима морамо да се договоримо, али вјерујем да ћемо то завршити без одлагања”, додао је он.

Спор око буџета за следећу годину био је последња препрека да би се шест главних странака, оштро подијељених на валонски и фламански блок, сагласило око формирања владе.

Овим би могла да буде окончана дуга политичка криза проузрокована сукобом између двије главне језичке групе – Валонаца и Фламанаца – због које је Белгија скоро 19 мјесеци после избора функционисала с привременом владом.

Договором о буџету, који превиђа оштре мјере штедње како би дефицит остао у оквирима који захтијева Европска унија, Белгија је избјегла да плати ЕУ оштре пенале због фискалне недисциплине.

„Били смо под жестоким притиском ЕУ, која је тражила да се укључимо у спасавање евра. Нису се устручавали ни да нам пријете санкцијама”, рекао је Дел Рупо.

Белгијски кредитни рејтинг је недавно снижен, што је изазвало страх да би, после Грчке, Португала и Ирске, и ову земљу могла да захвати дужничка криза.Оставите одговор