Умјерени исламисти побиједили у Мароку

Умјерена исламистичка Партија правде и развоја побиједила је на парламентарним изборима у Мароку освојивши 107 од 395 мјеста у парламенту, објавило је данас Министарство унутрашњих послова из Рабата. Та побједа ће омогућити краљу Мухамеду Шестом да из редова те странке именује премијера, који ће формирати коалициону владу. У претходном сазиву парламента Партија правде и развоја […]

понедељак, 28 новембра, 2011 / 08:13

Умјерена исламистичка Партија правде и развоја побиједила је на парламентарним изборима у Мароку освојивши 107 од 395 мјеста у парламенту, објавило је данас Министарство унутрашњих послова из Рабата.

Та побједа ће омогућити краљу Мухамеду Шестом да из редова те странке именује премијера, који ће формирати коалициону владу.

У претходном сазиву парламента Партија правде и развоја имала је 47 посланика.

Парламентарни избори у Мароку одржани су 25. новембра. То су били први избори по новом Уставу, који је изгласан на референдуму 1. јула, док су трајале народне побуне у сусједним земљама. Новина у Уставу је да краљ поставља премијера из странке са највећим бројем представника у парламенту.

Партија правде и развоја је и уочи избора словила за највећег фаворита, а највећи ривал јој је била Коалиција за демократију, лабави монархистички блок од осам странка.