Банке у БиХ ће повећати камате због снижавања кредитног рејтинга

Снижавање кредитног рејтина БиХ са „Б плус“ на „Б“, који је објавила међународна агенција „Стандард енд Пурс“ представља велики ударац на земље који ће за посљедицу имати одлуке банака да повећају каматну стопу, оцијенио је за Срну економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дујко Хасић. Хасић је нагласио да ће снижавање кредитног рејтинга БиХ отежати и […]

петак, децембар 2, 2011 / 10:32

Снижавање кредитног рејтина БиХ са „Б плус“ на „Б“, који је објавила међународна агенција „Стандард енд Пурс“ представља велики ударац на земље који ће за посљедицу имати одлуке банака да повећају каматну стопу, оцијенио је за Срну економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дујко Хасић.

Хасић је нагласио да ће снижавање кредитног рејтинга БиХ отежати и привредницима да дођу до извора финансирања, јер то значи и ризично пословање, што показују и подаци за прошлу годину када је ријеч о директним страним улагањима који су на најнижем нивоу.

Он је истакао да је разлог за снижавање кредитног рејтинга БиХ првенствено политичке природе, односно политичка нестабилност земље која траје дужи временски период, као и криза због неформирања власти на државном нивоу, те фактора као што су неусвајање фискалног оквира за 2011. и 2012. годину, лоша пословна клима и постојање распрострањене корупције.

"БиХ се и прије налазила у нижем рангу, а сада је, према агенцији за оцјену рејтинга, у ситуацији која је дефинисана као смеће. За такву ситуацију у БиХ знало се посебно јер је банкарски сектор у овој години већ имао смањену крединту активност", рекао је Хасић.

Према његовим ријечима, ситуација ће се сигурно погоршавати јер ће БиХ бити у таквој ситуацији да ће средства која буду на располагању првенствено бити кориштена за буџете.

"То ће, наравно, стварати аверзију банкарског сектора према привреди и улагању у пословне активности и привредне субјекте због задужења државе. То ствара проблем јер нећемо имати инвестиције, извоз, стварање вриједности, а све је условљено политичком нестабилношћу и недјеловањем органа власти", рекао је економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ.

Хасић је подсјетио да БиХ по основу стендбај-аранжмана са Међународним монетарним фондом од 2012. до 2014. године мора вратити 1,6 милијарди КМ.

"Министар финансија у Влади Федерације БиХ Анте Крајина већ је најавио да ће доћи до смањења буџета ФБиХ до 30 одсто. То опет затвара круг јер се смањују активности и имаћемо ситуацију да инвеститори овдје неће, нажалост, долазити ни у идућој години", сматра Хасић.

Он је напоменуо да је снижавање кредитног рејтинга БиХ и добар алиби за стране банке које послују у БиХ да се не придржавају Бечког споразума, према којем су се обавезне да одрже исти ниво кредитирања.

"То ће наравно ситуацију у БиХ учинити још сложенијом. Чињеница је да власти у овој земљи дефинитивно приликом израде буџета за наредну годину морају размишљати о редефинисању структуре расхода јер би већ у првом кварталу наредне године могли доћи у изузетно тешку ситуацију", додао је Хасић.

Међународна агенција "Стандард енд Пурс" снизила је кредитни рејтинг БиХ са "Б плус" на "Б", уз стављање рејтинга на посматрање с могућим негативним импликацијама, саопштено је данас из Централне банке БиХ.

У извјештају агенције "Стандард енд Пурс" наводи се да снижавање кредитног рејтинга одражава мишљење аналитичара ове агенције да је политичка флексибилност ослабила уз све горе политичко окружење, што се види и у смањеним изгледима за рјешавање политичке кризе у БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. А у нашем бољем дијелу је све ок. Нема код нас кризе, рекао министар Ковачевић. Ако треба да га посаљемо вама у Федерацију па да и вама среди стање B-)

  2. Народе спремајте се на најгоре! Манијакалну депресију је једино могуће зауставити изолацијом од нормалних и колико толико продуктивних припадника становништва. Мој је савјет да свако ко има и мали плац земље да га уреди и да у слободно вријеме почне учити како се узгајају прехрамбене биљке. у економију у овој земљи неће да се уздају ни они који им дају кредите. Ако имате кредите исплатите их и немојте их више дизати ни по цијену пада ионако срушеног стандарда. Ако сте у прилици да улажете неки новац уложите га у куповину земље. Скупљајте било какав органски отпад у једну комору или на једно мјесто да бисте могли то земљиште да ђубрите. Земља ће вам дати онолико колико труда у њу уложите. Ови постојећи банкари у спрези са политичарима ће покушати да вам одеру и кожу коју имате. Клоните их се! Имаћете мање стреса боравећи у природи и бићете срећнији дружећи се са биљкама него са поквареним људима. Морал је постао роба која се може за новац купити, дакле нема више поправке док се не догоди тако велика промјена и у толико времена колико је било потребно да се догоди успон привреде послије другог свјетског рата, а затим срозавања у банкрот не појединаца него држава. Ово је вријеме у којем ће се људи борити за опстанак. Будите спремни да постанете што самосталнији, јер државе ће да попадају како смо ми гледали наше поднебље деведесетих. Прехранили су нас властити ресурси којима се морамо поново вратити, иначе нека Вам је Бог на помоћи…

  3. Nije BiH imala bolji stepen od sadašnjeg. B znači da dužnik vruredno vraća obaveze, ali bi u slučaju poremećaja sigurno naišao na probleme u servisiranju. Problem je što je onaj + uz B značio i šansu za unapređenje rejtinga. Posledično nikakav rast kamata na osnovu premije rizika nebi trebao da nastane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *