Б. Taдић: Србија и Хрватска нису тутори БиХ

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија и Хрватска нису тутори БиХ, али да имају своје легитимне интересе, прије свега зато што Срби и Хрвати живе у БиХ. Тадић је рекао да као предсједник Србије нема право да одустане нити од једног легитимног интереса српског народа у БиХ, нити од заштите интереса свих људи […]

петак, децембар 2, 2011 / 10:35

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија и Хрватска нису тутори БиХ, али да имају своје легитимне интересе, прије свега зато што Срби и Хрвати живе у БиХ.

Тадић је рекао да као предсједник Србије нема право да одустане нити од једног легитимног интереса српског народа у БиХ, нити од заштите интереса свих људи који живе на том простору који је јединствен за Србе, Бошњаке, Хрвате и остале.

Истичући да рјешење за БиХ мора да се пронађе, Тадић је нагласио да он инсистира на принципима који су давно успостављени и који могу да се модификују само на принципијелан начин, а то је три народа и два ентитета.

"Политичари морају да пронађу решење. Свако наметање споља је опасно јер није одрживо. Вештачко наметање решења углавном може да дође од оних који уопште не разумеју посебности овог простора, културолошке и политичке. Није једноставно пронаћи решење за БиХ", рекао је Тадић за "Независне новине".

Све оно што се на комплексан начин дешавало у бившој Југославији, каже Тадић, сада се слило у БиХ. "Ја ствари на неки начин посматрам изнутра јер све што се дешава у БиХ, погађа и Србију и моју породицу која живи у БиХ, РС", рекао је Тадић.

Оно што је било прихватљиво за тадашњи већински српски народ у Југославији, каже Тадић, сада је прихватљиво за већински бошњачки народ у БиХ, а оно што је било прихватљиво за српски народ у Југославији, данас није прихватљиво за српски народ у БиХ. "Измениле су се околности. Али морамо да узмемо у обзир и искуство бивше Југославије и БиХ како бисмо пронашли решење", навео је Тадић.

Тадић је рекао да је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком јако добар пријатељ и да га поштује изнад свега.

"Он је имао потребу да заштити друге када је то била реткост и то је једна врлина. Ја га поштујем изнад свега. Са друге стране, Миле Додик данас брани интересе људи који су гласали за њега, и то је његова и улога и обавеза. И тога морамо да будемо свесни, исто као што Бошњаци имају своје легитимне представнике, који се баве истим послом, исто као и Хрвати", истакао је Тадић.

Он је рекао да ће учинити све да Србија добије статус кандидата, али да неће прећи црвене линије које су јасно дефинисане и да неће одустати да убјеђује европске сараднике да и они то прихвате.

Тадић, који је и лидер Демократске странке, истиче да ДС наредне изборе у Србији не смије да изгуби, јер би то значило промјену геостратешке оријентације Србије.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *