Бања Лука: Жиранти добили спор са Бобар банком

Окружни суд у Бањалуци пресудио је у корист два жиранта у спору против бијељинске Бобар банке, што је улило наду осталим кредитним јемцима у РС и БиХ да је правосуђе почело заузимати праксу у правцу њихове веће заштите. Другостепени бањалучки суд је, наиме, 5. јуна укинуо пресуду Основног суда који је у априлу 2011. одбио […]

уторак, јун 26, 2012 / 13:21

Окружни суд у Бањалуци пресудио је у корист два жиранта у спору против бијељинске Бобар банке, што је улило наду осталим кредитним јемцима у РС и БиХ да је правосуђе почело заузимати праксу у правцу њихове веће заштите.

Другостепени бањалучки суд је, наиме, 5. јуна укинуо пресуду Основног суда који је у априлу 2011. одбио приговоре жираната Д.Ј. и Г.М. из Бањалуке на наложено судско извршење према њима ради намирења дуга кредитног дужника Ј.С. у износу од 4.763 КМ са каматом, те трошковима судског процеса од 450 КМ.

Оборена пресуда Основног суда предвиђала је запљену и продају покретних ствари кредитног дужника и жираната којима је уз то, под пријетњом кривичне одговорности, забрањено да располажу пописаним стварима.

Бањалучки Окружни суд је, пак, у образложењу своје пресуде, између осталог, указао да наведено рјешење о извршењу није достављено кредитном дужнику због његове непознате адресе, те да је Бобар банка након тога одустала од извршења против дужника, а наставила са терећењем жираната.

Другостепени суд је одлуку Основног суда да одбије приговоре жираната оцијенио "неразумљивом", истичући да се првостепени суд морао изјаснити о одлуци банке да повуче приједлог за извршење против кредитног дужника.

У Удружењу за заштиту жираната БиХ су пресуду бањалучког Окружног суда оцијенили охрабрујућом истичући да је посљедњих годину дана примјетно да се у институцијама власти и правосуђу почиње обраћати више пажње на проблеме кредитних јемаца.

"Окружни суд је првостепено рјешење одлично окарактерисао као неразумљиво, јер се ни у ком случају не може оправдати то што Основни суд или банка нису пронашли адресу кредитног дужника, јер имају на располагању механизме да то утврде. Због њиховог немара не смију испаштати жиранти, и драго ми је да је другостепени суд то препознао", изјавио је Јовица Цвјетковић, предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ.

Примјетно је, каже, да су судови у РС, посебно након измјена закона о банкама, микрокредитним организацијама и лизинг друштвима од 1. децембра 2011. почели да озбиљније приступају проблемима оштећених жираната.

"Ако би се судови на исти начин озбиљно позабавили свим предметима у којима се појављују фалсификати, неадекватна или некомплетна документација, вјерујем да би више од половине случајева било ријешено у корист жираната који отплаћују туђе кредите", истакао је Цвјетковић.

У Бобар банци јуче нисмо успјели добити коментар о поменутом предмету, док нам у Удружењу банака БиХ нису могли рећи каква су уобичајена поступања банака када је непозната адреса неуредног кредитног дужника. Истичу, међутим, да су сва поступања банака базирана на Закону о облигационим односима и одредбама кредитног уговора.

"Банке, наравно, штите своје интересе и морају поступати строго по закону и по уговору", тврди Мијо Мишић, извршни секретар Удружења банака, и одбацује оцјене да су жиранти до сада били препуштени сами себи. "Нико од жираната прије уласка у облигациони однос није конзултирао ни суд нити било кога и очито је да велики број њих није спреман преузети свој дио одговорности", сматра Мишић.

Он је, ипак, изразио очекивање да ће велики број конфликтних случајева између банака и кредитних дужника, односно јемаца, бити предупријеђен усвајањем планираног закона о заштити корисника финансијских услуга у ФБиХ, за који вјерује да ће бити квалитетнији од лани донесене легислативе у РС.0 КОМЕНТАРА

  1. G. Mišiću LUPETATE sa pozicija decenijske drskosti i inerciji bankarskih monopolističkih pozicija. Naime, SVAKI žirant je visoko svjestan svog prihvatanja obaveza ali ne može prihvatiti da banke drsko i bezobrazno, nemoralno i nezakonski idu linijom manjeg otpora. ZNA SE ko je dužnik i ZNA SE da kada se iscrpe SVE MOGUĆNOSTI naplate od dužnika (a to je i tužba i pljenidba i izršenje OD DUŽNIKA) onda tek na red dolaze žiranti. Pokvarenost banaka i obrazloženje postupaka banaka od nekih „pomoćnika zamjenika bivših dopredsjednika izršnih sekretara“ se manifestuje okretanjem teza i trenutnom zajahivanju žiranata dok još dužnik i ne zna da postoji problem. To je to što je gnusno „moj godpodine“ Mišiću.x-(

Оставите одговор