Бања Лука: Реком је лажни пројекат о помирењу

Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске позвала је данас ове категорије становништва да се не одазивају на позиве Коалиције за регионалну комисију за утврђивање чињеница о ратним злочинима почињеним од 1991. до 2001. године на простору бивше Југославије у вези са прикупљањем милион потписа грађана. "Свим добронамјерним грађанима РС и региона […]

уторак, 26 априла, 2011 / 17:02

Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске позвала је данас ове категорије становништва да се не одазивају на позиве Коалиције за регионалну комисију за утврђивање чињеница о ратним злочинима почињеним од 1991. до 2001. године на простору бивше Југославије у вези са прикупљањем милион потписа грађана.

"Свим добронамјерним грађанима РС и региона указујемо да је ријеч о смишљеној акцији којом би поново српски народ био доведен у незавидан положај, јер није испоштовано све што би требало да се поштује у процесу помирења свих народа на овим просторима, или је бар у начелу бачено под тепих", истиче се у саопштењу Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

У саопштењу се наводи да је основни разлог неповјерења према овој иницијативи оправдан захтјев да судске пресуде не могу бити прихваћене као готове чињенице, јер сви ратни злочини нису процесуирани, а поставља се и питање како тумачити судске нагодбе.

"Процес помирења ни у ком случају није деполитизован, док би медијатори и организатори овакве иницијативе морално и на сваки други начин требало да буду некомпромитовани, што није случај", додаје се у саопштењу.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила апелује на цијелу јавност, посебно на жртве рата, да не прихвате овај лажни пројекат о такозваном "помирењу", јер он то није и неће бити, закључујући да ће паралелно водити антикампању у вези потписивања поменуте петиције.

Регионална кампања прикупљања милион потписа за оснивање РЕКОМ-а данас је почела у Београду, Сарајеву, Љубљани, Загребу, Бањалуци, Приштини, Скопљу и Подгорици и трајаће до 6. јуна.Оставите одговор