Комонвелт под круном турског султана

Председници Србије и Турске Борис Тадић и Абдулах Гул, као и чланови Предсједништва БиХ оцијенили су да је заједничка будућност за три земље у ЕУ. Србија, Босна и Херцеговина и Турска имају заједничку будућност ако свака држава поштује принцип немешања у унутрашње ствари друге две земље, поручено са трилатералног састанка у Карађорђеву. Будућност региона Балкана […]

уторак, 26 априла, 2011 / 16:41

Председници Србије и Турске Борис Тадић и Абдулах Гул, као и чланови Предсједништва БиХ оцијенили су да је заједничка будућност за три земље у ЕУ.

Србија, Босна и Херцеговина и Турска имају заједничку будућност ако свака држава поштује принцип немешања у унутрашње ствари друге две земље, поручено са трилатералног састанка у Карађорђеву.

Будућност региона Балкана у разбијању предрасуда, процесу помирења и немешању у унутрашње ствари других држава, закључено је на самиту у Карађорђеву.

"Заједно се морамо борити против предсрасуда проистеклих из наше тешке историје, јер, ако оставимо простор за предрасуде, у будућности ћемо се суочити са бројним проблемима", поручио је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић каже да Србија никада неће подржати референдум који би водио подели Босне и Херцеговине и на било који начин довео у питање интегритет те земље.

Председник Турске Абдулах Гул рекао је да Балкан није на крају Европе већ да је њено срце. Гул се нада да ће се три државе у будућности наћи "под заједничком капом" ЕУ и НАТО, а да ће у међувремену сарађујући решавати проблеме од заједничког интереса.

Видимо се у Карађорђеву

Предсједавајући предсједништва БиХ Небојша Радмановић је рекао да је уочи трилатералног састанка, на билатералном сусрету чланова председништва БиХ и председника Тадића, између осталог било речи и о процесуирању осумњичених за ратне злочине

"Констатовали смо да оптужнице из Србије и Хрватске праве политичке проблеме када је реч о грађанима БиХ, и зато смо констатовали да треба да одржимо трилатералан састанак на ту тему", казао је Радмановић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Карађорђеву да је лично посредовао између сукобљених бошњачких струја у Санџаку да се измире и заузму јединствен став у ономе шта хоће да остваре у Србији.

"Рекао сам им јасно да ми више не долазе у Сарајево у одвојеним посјетама. Желим да видим сукобљене стране измирене и да су прије било каквих контаката са мном заузеле јединствен став о ономе што желе у Санџаку, у Србији", рекао је Изетбеговић новинарима послије трилатералног састанка шефова држава Србије, Турске и чланова Предсједништва БиХ.

На питање о захтеву за аутономију Санџака, који заступа Муамер Зукорлић, Изетбеговић је рекао да је са дезинтеграцијама на Балкану завршено, а да преостају само интеграције.

"Дезинтегарције на Балкану су завршена прича, остале су само интеграције, а у оквиру тих интеграција једна европска регија може бити Санџак са могућношћу сарадње са свим другим регијама у Србији и ван Србије. То је прави излаз за Санџак", одговорио је Изетбеговић.

"Мислим да смо се данас у Карађорђеву обрачунали са злим духовима и вампирима прошлости. У том смислу, договорили смо иницијативу да овакав трилатерални састанак буде одржан између БиХ, Србије и Хрватске о темама које ће се односити на ратне злочине, оптужнице, те хапшења грађана три државе у иностранству", рекао је хрватски члан предсједништва БиХ Жељко Комшић новинарима након трилатералног састанка Србије, БиХ и Турске.

Шоу програм

Надамо се да сте издржали до овог поднаслова, пошто смо копирали само почетке вијести са агенција. Три земље од којих се не зна која је даље од ЕУ, причају о немијешању у унутрашње ствари других земаља.

Истовремно, једна је признала као независну територију друге земље. Друга говори да неће признати нешто што је унутрашња ствар треће земље. Трећа земља подржава аутономију региона друге, а све под надгледањем прве.

Више је него јасно да политичари имају користи да пред очима јавности (читати као ЕУ) кажу да нема спорова међу њима, него да пробају да ријеше неки од мноштва спорова.

Упадљиво се више прича као на избору за Мис Свијета, о односима, имиџу и миру у свијету, него о конкретним проблемима (Радмановић се излануо).

Има ли тог неоосманизма?

Они који мање прате затечени су откуд Турска као главни медијатор на Балкану, те зашто онда на самиту нема рецимо Македоније, Албаније, Црне Горе, кад се већ прича о европском путу, Балкану као срцу ЕУ, и слично.

Тешко да може бити јасно да у односима Србије и БиХ, регулисаних Дејтонским споразумом медијатор буде Турска, која није била ни близу када се тај споразум потписивао.

Истовремено, Република Српска је након потписивања Истамбулске декларације, која је основ данашњег сатстанка, спорио тај документ, говорећи да Силајџић нема институционални капацитет за његово потписвање. Данас је присуством Радмановића овом састанку потврђен легитимитет Силајџићевог потписа.

Аналитичари у Србији брује о Турској као земљи којој регион Балкана одговара као предворје Европске уније, преко кога она може пласирати своје робе и услуге. Они ће одмах почети причати како је неоосманизам некаква замишљена опасност гусларског типа.

Неоосманизам је, у најкраћем, политика ослањања савремене Турске на оне факторе са којима их веже историјско наслијеђе.

Дакле ништа скривено, нити нешто ненормално. Проблем је само ако раде против државе у којој су нашли свој реликт, а земља домаћин одушевљено трепће док јој се друга земља мијеша у унутрашње послове.

Шта кажу медији?

Бескрајно је шармантно како се Б92 поново одушевљава Бакиром Изетбеговићем као умјереним и помирљивим политичарем, те им је интересантан податак да је он први бошњачки функционер који долази у Карађорђево, то митско мјесто за све којима је Босна на срцу.

Прва ТВ је више него комична: "Изгледа да наше проблеме може решавати само онај ко нас добро познаје. Турци су овде владали 500 година, и изгледа да су најпозванији да нам у решавању помогну."0 КОМЕНТАРА

 1. Симо П. Ороз
  Zasto da zurim?
  Kad si se ti potrudio da nacickas komentar sa “povijescu“,“glede“ itd.,mogu i ja da dam malo odusak sebi i na lijep nacin ti objasnim o cemu se radi.
  Ono jest u pravu si,komentar,koji sma ostavio nije bas nesto rjecit ali mislim da je dovoljno receno u uvodnom tekstu,te nisam mogao “zurno u par redaka“da se nadovezem.
  No ,kao prvo,nije ovo toliko lose ,samo bih zelio da prvo predstavnik Srbalja(prije negoli napravi neku glupost i da se izvini zapokolje Srpskih ustanika koji su ucinili nad neduznim Turskim vojnicima u vrijeme I Srpskog ustanka)zatrazi da sastavi specijalnu komisiju,koja ce istraziti pokolj Jermena,cisto iz razloga da vidimo koliko je ovaj Mehmedhadzilazizlaziiznjega Efendija iskren.
  Eh pa poslije toga cemo friskije teme,kao npr,da vidimo kako mozemo pomoci nasoj “bratskoj Turskoj“,vezano za situaciju u Kurdistanu.E kad “ispipamo“iskrenost onda g.Tadic moze nastaviti sa cmizdrenjem i slinjenjem i dalje,preklinjuci nekog da proda propali JAT,umjesto da stimulise privredu u unutrasnjosti a ne samo troseci svaki dinar od prodaje preduzeca,samo da bi smirio one ljigave ljencuge Beogradjane,koji su pobjegli od motike.
  Usput…dobro ti ide taj sokacki naglasak…