Бања Лука: 17.5 милиона КМ за рјешавање руралног водоснадбијевања

Приоритет за дугорочно рјешавање водоснабдијевања руралног подручја бањалучке општине је завршетак изградње регионалних водоводних система Бањица, Црно врело и Гашића врело, чија је вриједност 17,5 милиона КМ, изјавио је предсједник Центра за развој и унапређење села Бања Лука Дарио Купрешак. Купрешак је рекао да је тренутно завршено око 90 одсто регионалног водоводног система Гашића врело, […]

петак, 29 јула, 2011 / 15:01

Приоритет за дугорочно рјешавање водоснабдијевања руралног подручја бањалучке општине је завршетак изградње регионалних водоводних система Бањица, Црно врело и Гашића врело, чија је вриједност 17,5 милиона КМ, изјавио је предсједник Центра за развој и унапређење села Бања Лука Дарио Купрешак.

Купрешак је рекао да је тренутно завршено око 90 одсто регионалног водоводног система Гашића врело, у којем постоје стабилне количине воде и око 60 одсто регионалног система Бањица, док је за Црно врело припремљена техничка документација и оперативни план, а реализација треба да почне по обезбјеђењу средстава.

Он је додао да регионални водоводни систем Гашића врело снабдијева кањон Врбаса, Бањица плато Мањаче, а Црно врело сјеверозападни дио општине Бања Лука и дио насеља у приједорској општини.

Према његовим ријечима, рурални дио бањалучке општине снабдијева се из 30 локалних водовода којима управља Центар, а у мјесним заједницама са изграђеним водоводни системима снабдијевање је током године било уредно, осим за вријеме посљедњих суша када је у појединим вишим зонама дистрибуција вршена путем цистерни.

Стручни сарадник у Одсјеку цивилне заштите Бањалука Миле Лазендић рекао је да се и ове године врши организовано допремање питке воде на подручју Бањалуке посредством цистерни и да је прво допремање извршено у априлу.

Према његовим ријечима, цијена једног метра кубног питке воде у цистернама је четири КМ, док преостали трошкови падају на терет Одсјека за цивилну заштиту.

Он је додао да је током јула за 199 домаћинстава испоручен 1 741 метар кубни питке воде воде, док 35 домаћинстава не могу да приме воду, а 490 метара кубних испоручено је у вишим мјесним заједницама Павловац и Шибови на тражење Центра за развој села.

Лазендић је подсјетио да су током посљедњих суша посредством цистерни снабдијеване мјесне заједнице Карановац, Кола, Доња Кола, Чесма, Кочићев Вијенац, Пискавица, Сарачица, Мотике, Бистрица, Борковићи, Рекавице, Крупа на Врбасу, Стричићи, Павићи и Бочац.