Бака прекинула интернет у двије државе

Грузија и Јерменија остале су без интернета, и то не одлуком репресивних власти, већ због једне старице. Грузинка стара 75 година пресјекла је оптички кабл док је прикупљала бакар и тако несвјесно искључила интернет у Грузији, Јерменији и дијеловима Азербејџана. "Она је пронашла кабл док је скупљала бакар и пресјекла га са намјером да га […]

петак, април 8, 2011 / 14:06

Грузија и Јерменија остале су без интернета, и то не одлуком репресивних власти, већ због једне старице.

Грузинка стара 75 година пресјекла је оптички кабл док је прикупљала бакар и тако несвјесно искључила интернет у Грузији, Јерменији и дијеловима Азербејџана.

"Она је пронашла кабл док је скупљала бакар и пресјекла га са намјером да га украде", рекао је за агенцију АФП грузијски министар унутрашњих послова, Зура Гвенетадзе.

Будући да Грузија обезбјеђује и 90% јерменске интернет конекције, ова несвјесна саботажа је имала катастрофалне последице. Веб корисници у сусједној земљи са 3,2 милиона људи остали су 5 сати без интернета, слично је прошао већи дио Грузије и мањи дио треће кавкаске државе Азербејџана.

Неименована старица је ухапшена и очекује је казна до три године затвора, уколико буде подигнута оптужница. Имајући у виду њене године, одобрено јој је да крај суђења сачека на слободи.

Ово није први пут да је Грузија остала без интернета на неодређено вријеме због сакупљача бакра; слична ситуација десила се и прије двије године.

Прикупљање некоришћених каблова због бакра уобичајена је пракса у сиромашнијим дијеловима бившег СССР, а прије двије године у Казахстану непознате особе сјекле су каблове на мјесту које је раније коришћено за нуклеарне пробе, у близини Семипалатинска. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *