Прогноза из САД: Бијела дјеца у мањини до 2023. године

ВАШИНГТОН – Дјеца бијеле коже сада су мањина у десет америчких савезних држава и према предвиђањима до 2023. године то ће бити и на цијелој територији Америке, наводи се у подацима из пописа становништва САД. Анализом испитивања, које је обављено током прошле године, откривено је да се укупан број бијеле дјеце у протеклој деценији у […]

петак, април 8, 2011 / 13:38

ВАШИНГТОН – Дјеца бијеле коже сада су мањина у десет америчких савезних држава и према предвиђањима до 2023. године то ће бити и на цијелој територији Америке, наводи се у подацима из пописа становништва САД.

Анализом испитивања, које је обављено током прошле године, откривено је да се укупан број бијеле дјеце у протеклој деценији у САД смањио за 4,3 милиона.

Током истог периода број хиспано дјеце повећан је за 4,8 милиона. Сада је скоро свако четврто америчко дијете хиспано поријекла, што је за двоструко више у поређењу са ситуацијом регистрованом 1990. године.

"Мањи природни прираштај код бијелаца дијелом је због мање стопе плодности, која је 1,9 рађања по бијелој жени, док на једну хиспано жену иду по три дјетета", наводи се у извјештају Института "Брукингс".

Пораст је дијелом узрокован и имиграцијом. У периоду између 2000. године и 2009. године само 15 одсто имиграната били су бијелци, док је 78 одсто хиспано поријекла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *