Бајден у Москви

МОСКВА – Потпредсједник САД Џозеф Бајден састаће се данас у Москви са руским предсједником Дмитријем Медведевим током посјете Русији која је посвећена ширењу партнерства између ове двије жене и покушају превазилажења различитих ставова о рјешавању ситуације у Либији. Разговори би требало да се воде о новим могућностима економске сарадње која је у успону у посљедње […]

среда, март 9, 2011 / 09:55

МОСКВА – Потпредсједник САД Џозеф Бајден састаће се данас у Москви са руским предсједником Дмитријем Медведевим током посјете Русији која је посвећена ширењу партнерства између ове двије жене и покушају превазилажења различитих ставова о рјешавању ситуације у Либији.

Разговори би требало да се воде о новим могућностима економске сарадње која је у успону у посљедње двије године, нарочито послије склапања новог споразума о нуклеарном разоружавању СТАРТ.

Бијела кућа и Кремљ такође желе да остваре напредак послије вишедеценијског спора о ракетној одбрани и преокрену неслагања у сарадњу.

Бајден ће посјетити и Склково, руску Силиконску долину, гдје ће разговарати са руским бизнисменима.

Према плану посјете, Бајден би требало да се сустра састане са руским премијером Владимиром Путином као и са опозиционим лидерима и представницима цивилних друштава.

Потпредсједник САД ће одржати говор студентима државног Универзитета у Москви.

Бајден ће са Медведевим и Путином разговарати и о немирима у арапским земљама, што је потенцијални извор неслагања двије земље.

САД подржавају идеју о војном ангажовању у Либији и пружању подршке побуњеницима, уз јасан договор међународне заједнице о свим акцијама, док се Москва противи било каквом облику војне интервенције.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *