Бајден и Авганистан у постпобјегуљској епизоди: Муко моја пређи на другога

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да ће Кина имати проблема у односу са талибанима након америчког повлачења из Авганистана, јасно показујући да су више него свјесни да су се повукли знајући какав проблем остављају својим геополитичким ривалима.

среда, 8 септембра, 2021 / 10:15

Колико је амерички поглед на свијет далеко од реалног показује и што су протествовали не само што су талибани су јуче прогласили нову владу, у којој има и личности повезаних са нападима на америчке трупе, него која је "састављена само од мушкараца".

Бајден је рекао да очекује да ће земље сусједи Авганистана, као што су Кина, Русија и Иран, испословати неке договоре са талибанима.

"Кина има истински проблем са талибанима, према томе они ће пробати да испослују неки договор, као што то чине Пакистан, Русија (Русија не граничи са Авганистаном, прим. Фронтал.РС), Иран. Сви они покушавају да смисле шта сада да раде. Биће интересантно видјети шта ће се догодити", рекао је Бајден.

Појас, пут и тероризам: Кина спремна за контакте са талибанима

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је данас да је Пекинг спреман да одржава комуникацију са новом владом Авганистана и њеним лидерима.

Поред тога, Кина сматра да је привремена влада Авганистана неопходан корак у обнављању реда у земљи.

Портпарол Министарства Ванг Венбин дао је ове коментаре на питање да ли ће Пекинг признати нову владу Авганистана.

Званичник је додао да Кина поштује суверенитет, независност и територијални интегритет Авганистана.

Талибани су раније истакли пријатељски став Авганистана према Кини и спремност да спријече да било које снаге користе авганистанску територију за угрожавање Кине.

Талибани се, такође, надају да ће наставити сарадњу са Пекингом по питању кинеског инфраструктурног пројекта "Појас и пут".