Бахреин: Тенковима на опозицију

Манама – Најмање троје цивила и троје полицајаца је погинуло, а на стотине је повријеђено када су бахреинске снаге безбједности уз помоћ тенкова и хеликоптера напале демонстранте на Тргу Перл у пријестоници Манами, јављају агенције. Полиција подржана војском је са свих страна опколила демонстранте окупљене у кампу на тргу који је постао симбол побуне, а […]

среда, 16 марта, 2011 / 22:02

Манама – Најмање троје цивила и троје полицајаца је погинуло, а на стотине је повријеђено када су бахреинске снаге безбједности уз помоћ тенкова и хеликоптера напале демонстранте на Тргу Перл у пријестоници Манами, јављају агенције.

Полиција подржана војском је са свих страна опколила демонстранте окупљене у кампу на тргу који је постао симбол побуне, а Ал Џазира преноси да су употријебили сузавац да разбију масу.

Противници режима су до пет сати протјерани са трга, а свега неколико људи је остало на улицама док је хеликоптер кружио над њима.

Владајућа сунитска елита је само дан после проглашења тромјесечног ванредног стања увела полицијски час и забранила сва демонстрације, јавља Ројтерс.

На ове мјере опозиција јереаговала различито – омладински покрет је позвао на масовно окупљање на другој локацији, а водећа опозициона група у парламенту апеловала је на своје симпатизере да избјегавају све облике сукоба са полицијом.

Прекомјерна употреба силе над цивилима изазвала је бурна реаговања шиитских представника у скупштини.

„Ово је рат до потпуног истребљења. Такве ствари се не дешавају ни на отвореним бојним пољима и заслужују највећу осуду”, рекао је челник опозиционе посланичке групе Абдел Џалил Калил и позвао народ да не улази ни у какве конфронтације са неупоредиво јачим противником.

Стање на терену изазвало је реакције и ван региона, а прве су се огласиле САД чија је Пета флота стационирана у Бахреину. Помоћник државног секретара Џеф Фелтман послат је да изврши притисак на сукобљене снаге да што прије пронађу излаз из кризе.

Више од 60 одсто становника Бахреина су шиити, који се жале на дискриминацију од стране сунитске мањине. Већина шиита жели уставну монархију, али има и оних који су заговорници идеје да монархија буде укинута и да се земља уреди по потпуно демократским принципима.

Тај позив је узнемирио суните који страхују да би немири у Бахреину могли да послуже аспирацијама шиитског Ирана.

Све краљевске породице у Персијском заливу су сунитске, па аналитичари процјењују да би интервенција њихових снага у Бахреину могла да испровоцира одговор Ирана који подржава шиитске групе у Ираку и Либану.

Предсједник Ирана Махмуд Ахмадинежад осудио је војну интервенцију у Бахреину као „неправедну и непоправљиву”.Оставите одговор