Формирање власти у Федерацији највјероватније без два ХДЗ-а

Данашњи сатанак у ОХР-у о формирању власти у Федерацији БиХ није донио никаве помаке, а два ХДЗ-а о будућим разговорима одлучиће у понедјељак Међу посљедњима зграду ОХР-а напустили су потпредсједник СДП-а БиХ Дамир Хаџић и високи функционер СДА Халид Гењац, а прије њих потпредсједник ХДЗ-а 1990 Дамир Љубић и замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић. […]

среда, март 16, 2011 / 22:43

Данашњи сатанак у ОХР-у о формирању власти у Федерацији БиХ није донио никаве помаке, а два ХДЗ-а о будућим разговорима одлучиће у понедјељак

Међу посљедњима зграду ОХР-а напустили су потпредсједник СДП-а БиХ Дамир Хаџић и високи функционер СДА Халид Гењац, а прије њих потпредсједник ХДЗ-а 1990 Дамир Љубић и замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић.

Предсједавајући старог сазива Дома народа федералног Парламента Стјепан Крешић потврдио је Срни да би сутра, како је предвиђено, требало да буде одржана конститутивна сједница федералног Дома народа која је званично сазвана за 17. март.

Амбасадори Управног одбора ПИК у БиХ напустили су састанак нешто прије 18.00 часова, а претходно је зграду ОХР-а напустио лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија.

Данашњи састанак услиједио је након синоћњих неуспјешних разговора првог замјеника високог представника Родерика Мура који је посредовао у преговорима о стварању парламентарне већине у ФБиХ.

У Сарајеву су се данас састали лидери странака потписница платформе – СДА Сулејман Тихић, СДП Златко Лагумџија, Народне странке "Радом за бољитак" Младен Иванковић.

РЕЛОТА: БЕЗ ПОМАКА У ОДНОСУ НА ЈУЧЕРАШЊИ ДАН

 Састанак у ОХР-у о формирању власти у Федерацији БиХ није уродио плодом, односно није било никаквих помака у односу на јучерашњи дан, рекао је за Срну портпарол ХДЗ-а БиХ Мишо Релота.

"Данашњи састанак био је игра за медије и покушај преваре хрватских преговарача", рекао је Релота.

 Према његовим ријечима, приједлог ОХР-а који је представљен јуче и даље је неприхватљив за ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, па ће ХДЗ БиХ одлуку о наредним корацима донијети у понедјељак, 21. марта, на сједницама Главног одбора и Предсједништва странке.

ХАЏИЋ: СУТРА УЛАЗИМО У КОНСТИТУИСАЊЕ ВЛАСТИ

Потпредсједник СДП-а БиХ Дамир Хаџић изјавио је након састанка у згради ОХР-а у Сарајеву о процесу фомрирања власти у Федерацији БиХ да очекује да ће ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 бити конструктивна опозиција у новој федералној власти.

Према његовим ријечима, два ХДЗ-а су тражила све хрватске позиције и нису остављали алтернативу за било шта друго, те им је био неприхватљив компромисни приједлог међународне заједнице према којем би једно хрватско мјесто у федералној Влади и једно у Савјету мунистара БиХ припало СДП-у БиХ.

 "Нема потребе за одгађањем сутрашње коститутивне сједице Дома народа ФБиХ. Крајњи рок је истекао и нисмо успјели постићи договор и сутра одговорно улазимо у конституисање влати" рекао је Хаџић новинарима.

ИЗ ОХР-а је саопштено да су разговори између ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СДА и СДП-а БиХ завршени вечерас без споразума о формирању власти у Федерацији БиХ, а да финални споразум није могао бити постигнут због расподјеле два министарска мјеста.

ЧОВИЋ: ДВА ХДЗ-а СПРЕМНА ДА ИДУ У ОПОЗИЦИЈУ

 Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је вечерас да су два ХДЗ-а у БиХ спремна отићи у опозицију ако се у покушају постизања договора о власти буде инсистирало да пристану да СДП-у и СДА препусте два хрватска мјеста у Влади Федерације БиХ и Савјету министара БиХ.

"Ако не можемо добити пет од 17 чланова у федералној влади и три у Савјету министара БиХ, наше је стајалиште да ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 не желе дјеловати у таквој власти. Нека састави власт ко мисли да то може учинити и нека преузме одговорност да води такву власт", рекао је Човић у телефонској изјави медијима након сусрета са више европских и америчких представника у Сарајеву.

Он је додао да би такав потез успостављања власти без легитимних хрватских политичких странака, за које је гласало највише Хрвата у БиХ, дестабилизовао стање.

"То би донијело пуно буре у БиХ. Власт се сигурно не може успоставити на нормалним основама без два ХДЗ-а, који су легитимни представници Хрвата у БиХ, али о томе нека размишљају они који нас спрјечавају да као легитимни представници хрватског народа попунимо хрватска мјеста", рекао је Човић.

ТИХИЋ: ДВА ХДЗ-а НИСУ ПРИСТАЛИ НИ НА ЗАДЊУ ПОНУДУ ОХР-а

 Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је да представници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 нису пристали ни на задњу понуду ОХР-а и међународне заједнице, те да су странке потписнице платформе принуђене да сутра крену у процес конституисања власти без оба ХДЗ-а.

"Након пет мјесеци преговора и покушаја да ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 уђу у власт и имају највише функције у БиХ и ФБиХ – од предсједавајућег Савјета министара БиХ до предсједника ФБиХ, они нису пристали", рекао је Тихић.

 Он је нагласио да ХДЗ БиХ није показао спремност на било какав компромис, те да су једноставно тражили све хрватске позиције и неке друге позиције које припадају представницима српског народа.

"Сутра крећемо у конституисање Дома народа ФБиХ, предлагање предсједника и потпредсједника ФБиХ, те именовање владе. Имена свих чланова Владе ФБиХ вјероватно ће бити позната у току сутрашњег дана", додао је Тихић.

Разговори између представника ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СДА и СДП-а БиХ завршени су вечерас у згради ОХР-а без споразума о формирању власти у ФБиХ, а финални споразум није могао бити постигнут због расподјеле два министарска мјеста – саопштено је из ОХР-а.

Амбасадори Управног одбора ПИ-а присуствовали су дијелу разговора и потпуно су подржали напоре ОХР-а.

Разговори су довели до споразума о заједничким програмским основима, те договора да би странке које учествују у коалицији требало да буду заступљене на свим нивоима власти. Финални споразум није могао бити постигнут због расподјеле два министарска мјеста – саопштено је из ОХР-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *