21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Авиосаобраћај се обнавља: Љубљана отворила аеродром, Рајанер враћа 40 одсто летова од јула

Љубљански аеродром Јоже Пучник поново је отворен за све комерцијалне летове, како из Европске уније, тако и из трећих земаља.

уторак, 12 маја, 2020 / 15:49

Међутим, без локалног авио-превозника, не очекују се редовне услуге прије јуна јер је већина ваздухопловних компанија широм Европе приземљена.

Аеродромски оператер Фрапорт Словенија је саопштио да "поздравља одлуку владе, будући да је укидање ограничења од пресудне важности за оперативно планирање летова авио-компанија".

"Већина превозника је отказала путничке летове до наше ваздушне луке до краја маја. Без обзира на ту чињеницу, протеклих дана смо се припремали за долазак првих путника и спроводили потребне безбједносне мјере за поновно покретање путничког промета", наводи се у саопштењу.

Аеродром у Љубљани је 17. марта затворен за све комерцијалне летове у настојању да се заустави ширење пандемије корона вируса.

Рајанер: На старо се нећемо вратити прије 2022. године

Ирска нискобуџетна компанија Рајанер је данас саопштила да ће од јула обновити 40 одсто летова.

Због пандемије корона вируса биће обавезно ношење маски и мјерење температуре путника и посаде, али не и стално "социјално дистанцирање" на аеродромима и у авионима, већ ће то бити "препоручивано када је могуће".

Рајанер планира да успостави 1.000 летова за 90 одсто одредишта до којих је летео прије пандемије.

У саопштењу се додаје да је овај план условљен укидањем ограничења летова унутар Европе и примјеном здравствених мјера на аеродромима.

Рајанер ц́е контролисати температуру путника на улазу у аеродроме, захтијевац́е ношење маске прије и током лета, и препоручиц́е онлајн-пријаву, преузимање бординг карата преко мобилног телефона, а "подстицаће путнике" да имају само ручни пртљаг.

У авиону ће плаћање пића и хране бити могуће само банковним картицама, а не и готовином, док ће бити забрањено стојање у реду за тоалет.

Генерални директор Рајанера Еди Вилсон рекао је да је послије четири мјесеца вријеме да се обнови авио саобраћај.

Рајанер, који од средине марта има само неколико летова дневно, најавио је почетком маја укидање 3.000 радних мјеста као услов за опстанак компаније усљед посљедица пандемије.

Та ирска компанија је тада саопштила да повратак на нормално пословање, као прије пандемије, не очекује прије љета 2022. године.