07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Авангардни Путин: Први пут Русија посједује наоружање на које нико у свијету не може одговорити

Први пут у својој историји Русија поседује најсавременије оружје које нема пандан у свету, саопштио је руски председник Владимир Путин током видео-конференције са конструктором хиперзвучне ракете „Авангард“ Гербертом Јефремовим поводом дана руске војне индустрије.

понедељак, 21 септембра, 2020 / 13:21

„Деценијама смо били они који сустижу друге, то се односи и на атомско, нуклеарно оружје, затим стратешку авијацију дугог домета, а затим и ракетну интерконтиненталну технику“, рекао је Путин.

Према његовим речима, „то је увек стављало државу у врло сложен и чак опасан положај“.

„Било је тренутака када су нам претили, а ми нисмо имали чиме да одговоримо. То је било очигледно, опасно нарушавање стратешке безбедности“, признао је председник.

„Сада, први пут у нашој историји, Русија поседује најсавременије типове оружја који вишеструко превазилазе по снази, брзини, прецизности све постојеће оружје. Такво оружје нема нико у свету. У сваком случају, не за сада“, нагласио је Путин.

Излазак САД из Споразума о противракетној одбрани 2002. године натерао Русију да почне да ради на хиперзвучном оружју

Руски лидер је саопштио да је Русија морала да направи хиперзвучно оружје након изласка САД из Споразума о противракетној одбрани.

„Излазак САД из Споразума о противракетној одбрани 2002. године натерао је Русију да почне да ради на хиперзвучном оружју. Ми смо морали да направимо то оружје као одговор на распоређивање америчког система ПРО који би у перспективи могао, фактички, да неутралише наш нуклеарни потенцијал“, рекао је Путин.

Посебно место заузима Авангард – систем са маневарским хиперзвучним блоком који се креће 27 пута брже од звука

Он је честитао дан војне индустрије конструкторима и произвођачима ласерског система „пересвет“, авијационе хиперзвучне ракете „кинџал“, подводног роботизованог комплекса са нуклеарним мотором „посејдон“, крстареће ракете са неограниченим дометом „буревестник“, хиперзвучне ракете морског базирања „циркон“ и другог оружја којима је у последње време наоружана руска војска и флота.

„У овом тренутку посебно место заузима Авангард – систем са маневарским хиперзвучним блоком који се креће 27 пута брже од звука, који мења правац по вертикали и хоризонтали. Авангард није само нови систем, већ нова врста стратешког оружја“, рекао је Путин.

Путин је први пут саопштио име конструктора руске хиперзвучне ракете – у питању је управо Герберт Јефремов. Он је награђен орденом Андреја Првозваног. Он је упоредио рад на Авангарду са нуклеарним и космичким пројектом СССР-а.

(Новости) Коментариши