Атињани против кампа за мигранте у престоници

Предсједници четири атинске општине противе се плану грчке Владе да отвори камп за мигранте у близини бившег аеродрома у том граду. Они су у отвореном писму ресорном министарству истакли да су са великом забринутошћу пратили транспорт миграната и њихов смјештај у бивше спортске сале у јужном дијелу Атине. Предсједници општина поручили су да неће дозволити […]

петак, 11 децембра, 2015 / 12:19

Предсједници четири атинске општине противе се плану грчке Владе да отвори камп за мигранте у близини бившег аеродрома у том граду.

Они су у отвореном писму ресорном министарству истакли да су са великом забринутошћу пратили транспорт миграната и њихов смјештај у бивше спортске сале у јужном дијелу Атине.

Предсједници општина поручили су да неће дозволити да простор око бившег аеродрома буде претворен у "магацин душа".

Грчка полиција је 9. децембра извела акцију премјештања 2.300 миграната са грчко-македонске границе, гдје су били блокирани након што је Скопље почело да пропушта само лица из ратом захваћених земаља – Сирије, Ирака и Авганистана.

Прелаз на грчко-македонској граници Одомени и жељезничка станица били су затворени од 18. новембра.

Полиција је саопштила да је скоро 2.300 миграната помоћу 45 аутобуса пребачено у отворене објекте за смјештај у Атини.

Грчка Влада планира да мигранте депортује у земље поријекла што је прије могуће. Недавно је у Пакистан враћено 50 људи, али је Исламабад прихватио само њих 20.