Асанж: Викиликс неће стати док Менинг не буде слободан

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж сматра опасним преседаном пресуду америчком војнику Бредлију Менингу за шпијунажу, јер је ријеч о невином човјеку, који је само указао на "злочине владе САД". Асанж сматра да цио судски процес против Менинга представља "опасан и национално безбједносни екстремизам". "То никада није био фер судски процес. Бредли Менинг није крив ни за […]

среда, 31 јула, 2013 / 10:17

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж сматра опасним преседаном пресуду америчком војнику Бредлију Менингу за шпијунажу, јер је ријеч о невином човјеку, који је само указао на "злочине владе САД".

Асанж сматра да цио судски процес против Менинга представља "опасан и национално безбједносни екстремизам".

"То никада није био фер судски процес. Бредли Менинг није крив ни за шта и он је у ствари веома храбар, јер је од своје владе захтијевао транспарентност и одговорност, а америчком и осталим народима свијета приказао је злочине које је влада САД починила", рекао је Асанж у обраћању из Амбасаде Еквадора у Лондону.

Он је нагласио да је, у овом случају, једина жртва "повријеђени понос америчке Владе".

Према његовим ријечима, у америчком правосудном систему постоје двије жалбе и Врховни суд.

"`Викиликс` се неће стати све док Менинг не буде слободан", нагласио је Асанж.

Менинг /25/ признао је да је доставио више хиљада повјерљивих докумената "Викиликсу", али тврди да је тиме хтио да покрене дискусије о америчкој спољној политици.

Он се суочава са максималном затворском казном у трајању до 136 година.

Менинг је јуче проглашен кривим по 20 тачака оптужнице, укључујући крађу и рачунарску превару, али не и по најтежој оптужби "пружање помоћи непријатељу".