Анђелковић против Бјелогрлића: Серија Нечиста крв протура лаж о "Врањском геноциду" за паре Србије

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истакао је да се кроз српску серију "Нечиста крв" провлачи ужасна неистина да су Срби крајем 19. вијека у Врању спровели некакав "општински геноцид" какав се сада подмеће у вези са дешавањима у Сребреници 1995. године.

петак, 14 јануара, 2022 / 17:12

Анђелковић је навео да је серија "Нечиста крв" емитована на Радио-телевизији Србије у децембру протекле 2021, да би 31. децембра, пред сам дочек Нове године, када је гледаност највећа, била приказана њена претпосљедња 9. епизода која садржи грозне антисрпске лажи.

Према његовим ријечима, у серији, послије припајања Врања Кнежевини Србији, новопостављени представник тамошње српске власти, каже: "Арнаути више нису са нама. Шта је могло побегло је с турским живљем, а остали… знаш".

"То ‘знаш’ несумњиво значи – побијени су. Шта би друго и могло да се под тиме подразумева ако нису побегли а нема их више?. Тако очито треба да се подвуче да српска геноцидна политика над муслиманима има континуитет. Наводно она већ вековима траје! Реч је о тоталној лажи", нагласио је Анђелковић у ауторском тексту за београдски недељник "Печат".

Он је подсјетио да ниједан извор, ни српски ни турски, ни енглески или аустријски, не говори о покољу који су 1878. Срби наводно извршили над Албанцима или било којим другим муслиманима у Врању.

"Има извештаја да је са обе стране било исељавања становништва, па и притисака да се то деси, али ништа више од тога. Да се ишта крваво десило у Врању, Енглези и Аустријанци не би пропустили да где год могу и колико год су у стању оптуже Србе!

Зашто су такве лажи уграђене у серију иза које стоји српска држава преко РТС и Телекома? Да ли се ради о нечијем /ауто/шовинистичком потезу? Или о целовитој акцији пошто иза пројекта стоје и ЕУ фондови, односно у његову међународну промоцију је укључено и /муслиманско/ Сарајево? Не знам одговор, али знам да не смемо да допустимо да ствари тихо прођу", оцијенио је Анђелковић.

Он је навео да је намјера да се током молекуларног процеса у српским културним, медијским, научним садржајима што непримјетније дугорочно нагомила много тога што би "свједочило" о измишљеним геноцидним дјелима и намјерама Срба према разним балканским муслиманима.

"Онда ће у неком тренутку између осталог и на лажи из 9. епизоде серије о којој говоримо неко да се позове и каже: ‘Па и сами Срби знају шта су учинили и повремено им се омакне признање да имају прошлост испуњену злочинима над другим народима’. Српско друштво не сме то да допусти када српска држава не ради како треба свој посао!

И, на крају, да не буде забуне, не позивам на лов на вештице, нити генерализовање одговорности унутар било које установе или групе, односно у вези са њима /РТС и Телекома чији је серија пројекат, извршног продуцента ‘Тхис анд Тхат Продуцтион’, екипе серије/, већ на њену конкретизацију. То, између осталог подразумева недвосмислено давање одговора на низ питања", истакао је Анђелковић.

Он је навео да су нека од тих питања: "Да ли пре око педесет година изворно написан сценарио од Војислава Нановића укључује геноцидну лаж о нестанку Албанаца из Врања? Ако није тако, да ли је то убацио Дејан Прћић који је адаптирао сценарио за девету и још неке друге епизоде? Ако је то случај, који су му били мотиви за пласирање такве лажи? Ко је одобрио да измишљена малигна прича о нестанку Албанаца из Врања буде део актуелног сценарија? Ко се сложио са емитовањем таквог садржаја?".