Додик на РТС: Причаћемо о Вучићевом приједлогу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је за наредне дане разговоре са политичким партнерима из власти, али и опозиције о приједлогу предсједника Србије Александра Вучића да се врате да учествују у раду институција БиХ.

петак, 14 јануара, 2022 / 20:41

Додик је рекао да разумије бригу Вучића и да ће о томе разговарати по повратку у Бањалуку, и са својим партнерима и са онима из опозиције и упознати их са свим елементима данашњег разговора.

"То ће се дешавати у наредним данима", рекао је Додик за РТС и подсјетио да је одлука да српски представници не учествују у раду у заједничким институцијама БиХ донесена након што је Валентин Инцко донио одлуку којом је негирање геноцида кажњиво.

Он је навео да ће почетком фебруара бити одржана и сједница Народне скупштине Републике Српске.

Вучић је данас, између осталог, замолио Додика и све политичке снаге у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција БиХ и штите интересе српског народа и Српске.

Када је ријеч о прослави Дана Републике 9. јануара, Додик је рекао да је индикативно да смета оно што је легално, да су на тај дан на дефилеу биле све полицијске снаге, које иначе свакодневно раде своје послове.

Он сматра да више боли то што је изашло више од 30.000 људи неорганизовано.

"То је била прослава Дана Републике и наставићемо да славимо, 9. јануара је била Скупштина и тада је донесена одлука. Измислили су како то вријеђа национална осјећања Бошњака, јер је тада и вјерски празник, али данас важе нека нова правила", рекао је Додик.

Он је додао како Бакир Изетбеговић хоће да одређује шта ће се славити у Републици Српској, те поновио да је БиХ једна велика невоља.

Подсјетио је на позиве за мобилизацију у ФБиХ, снимке из Бужима, хапшење повратника са сиријског ратишта на Дан Републике који су кренули у Бањалуку.

О враћању надлежности, Додик је рекао да је то повратак дејтонским принципима и подсјетио да оно што није дато БиХ припада ентитетима, а да су високи представници одузимали Српској надлежности, па сада то хоће и да ураде са шумама, имовином.

"Кључно је питање како Срби не могу да добију оно што је потписано у Дејтону", рекао је Додик.

О помоћи ЕУ, Додик је рекао да је сва помоћ која долази из Уније политички условљена, да ће се видјети шта од свега тога ће бити, али да он не осјећа одговорност.

Он је навео да се од странаца често чује да треба да се проводе неке политике, а оне иду ка централизацији БиХ.

"Сматрамо да је капитално да се БиХ врати свом Уставном систему, људи прочитате Устав, само тражимо да се поштује Устав", закључио је Додик.