Ана Влаисављевић: Непотизмом до новог премијера Аустрије

У Аустрији влада пада редовно, избори се дешавају чешће него у Босни! Чини се да у Аустрији постоји потреба за константним превратом на највишем политичком нивоу. У посљедњих осам година функција премијера се мијењала чак 6 пута, за то вријеме ни један изабран мандатар свој мандат није успио изнијети до краја!

понедељак, октобар 11, 2021 / 11:50

Шаблон је једноставан, постоје раздобља јаког фокуса на доношењу одлука, након чега наступи засићење, незадовољство или скандал, те брз политички преврат! Тако је било и овога пута!

Новој политичкој кулминацији предходило је доношење закона о смањену пореза на добит од стране Народне странке (ÖВП), коју Себастијан Курц води. У Бечу као јаком упоришту социјалиста (СДП) оваква одлука је дочекана на зуб, јер је значила смањен социјални и здравствених бенефиција!

Ипак ствари разлог новог политичког скандала је објављивање оптужнице од стране државног тужилаштва за привредни криминал, да је Курц преко министарства финансија плаћао булеварске новине да објављују лажне анкете о његовој популарности.

Његов потез да поднесе оставку можда се на први поглед чини поштеним, али до стварне промјене неће доћи! Курц је својом оставком само онемогућио изгласавање неповјерења влади које је било планирано за уторак, а све остало остаје по старом!

Иако је само дан раније убјеђивао јавност да то неће урадити, под притиском зелених који нису могли остати коалицијски партнери Народној Странци у случају да Курц остане на челу владе, оставку је поднио.

Зеленима у овом тренутку није било до рушење владе, јер су напокон постигли договор око закона о клими и буџету, те им како сами кажу не би ишло у корист да договорено изгубе. Зато покушавају и током овог скандала климаву коалицију да одрже, јер мањинска влада у коалицији са екстремном десницом за њих није одрживо ријесење! Ипак подршка Зеленим опада, јер су кроз сарадњу са ÖВП, те благонаклоним односом према Курцу изгубили моралну супериорност на којој су градили своју политику.

Министрица правосуђа, муслиманка из Босне по поријеклу, Алма Садић из реда Зелених, можда је најзаслужнија за разоткривање ове афере, те од почетка има јако повјерење грађана! Да је ресор којим случајем био у рукама Народне Странке Курца, овај скандал би вјероватно био заташкан.

Ипак привидна промјена се догодила, премијер је смијењен, али није се суштински ништа реадикално десило. Курцова одлука да се "помјери у страну" је чисто одржавање тренутног стања! Он и даље остаје шеф најјаче партије у Аустрији, као и шеф клуба посланика Народне Странке (ÖВП) у Парламенту. Међутим у овом сазиву владе није за очекивати да ће Курц покушати да се кандидује за премијера опет.

Курцова одлука да за будућег премијера постави Александера Шаленберга произилази из простог разлога јер Шаленберг нема мрљу у свом досадашњем раду. Он је на бази непотизма, као син племића, остварио своју каријеру, те није морао да се игра прљаве политике како би успио. Самим тим је он у овом тренутку једина личност из Народне Странке погодна да преузме функцију.

Шаленберг се као министар вањских послова појављује по први пут, у прелазној, експертској влади Бригите Бирлајн, у влади прве жене на челу Аустрије, након Ибиза скандала, када су тадашњег подпредсједника Владе Кристијана Штрахеа из Слободарске партије (ФПО), партије екстремне деснице, исто разоткрили у коруптивним радњама!

Као син грофа и бившег министра вањских послова Волфганга Шаленберга, Александер је суштина аустријског менталитета сачињена од "доброг порекла и мањка визије", како кажу неки. Он ће служити у суштини као нова марионета Себастијана Курца, који ће и даље из сијенке управљати владом.

Шаленберг је погодна особа и представља срж аустријског менталитета, како естетски тако и политички: не прави проблем и не позива на побуну!

Естетика дипломате са племићким педигреом, који је погодан за разговоре како у Техерану тако и у Сјеверној Кореји. Суштина његове личности по мишљењу љевице је "плава крв, добро поријекло, довољно образовања и лош укус".

Сматра се за експерта по питањима Блиског истока, мада виши дипломски кругови његово мишљење не цијене. Иако је провео године по конзулатима и одрастао по свијету, има јако скучене видике. Једно вријеме је био стациониран у Ријаду (Саудијска Арабија) као дипломата, али арапски није савладао ни за основни разговор, те је самим тим његова експертиза о питањима Арапа ограничена.

Током свог мандата као министар вањских послова Шаленберг није водио конзистентну политику према Балкану. Ипак, покушаће привидно да одржи политику проширења ЕУ на Балкан коју је Курц водио, како због мигрантске кризе, тако и због чињенице да је Балкан вањска граница Европске Уније.Оставите одговор