Ана Софреновић и Небојша Глоговац у црногорском филму

Црногорски редитељ Никола Вукчевић завршио је прву фазу снимања играног филма "Дечаци из улице Маркса и Енгелса”, у којем играју и српски глумци Ана Софреновић и Небојша Глоговац. Како је објавила продуцентска кућа „Галилео продукшн” из Подгорице, ријеч је о зимској етапи филма који се дешава у два временска интервала (деведесете године и садашњост) и […]

петак, 3 фебруара, 2012 / 13:35

Црногорски редитељ Никола Вукчевић завршио је прву фазу снимања играног филма "Дечаци из улице Маркса и Енгелса”, у којем играју и српски глумци Ана Софреновић и Небојша Глоговац.

Како је објавила продуцентска кућа „Галилео продукшн” из Подгорице, ријеч је о зимској етапи филма који се дешава у два временска интервала (деведесете године и садашњост) и у два годишња доба – зима и лето.

Уз регионалну глумачку подјелу, у којој су и Емир Хаџихафисбеговић, Момчило Оташевић, Бранка Станић, Бранимир Поповић и други, играју и нове наде са академије на Цетињу.

Сценарио који су написали Вукчевић и драмска ауторка Милица Пилетић, по мотивима драме „Инстант” српског писца и редитеља Ђорђа Милосављевића, доноси причу о Титограду из недавне прошлости и Подгорици из садашњости, о породици и одрастању, младим људима и њиховим интимним историјама, о вриједностима које не пролазе.

Представа „Инстант сексуално васпитање” била је врло популарна прије неколико сезона у Београду, на Вечерњој сцени позоришта „Бошко Буха”, а Вукчевић је тај комад са успијехом режирао у Градском позоришту Подгорица.

Очекује се да ће филм бити готов до краја 2012. године.

Управо је почела монтажа прве фазе, која чини око 40 одсто филма, а приказује прошлост једне породице, почетком 90-их година 20. века и то у зимском периоду. У плану је да се дио филма који је смештен у садашњост снима у касно пролеће.

Према сценарију, Станко (30) треба да убије човека, по први пут, а истог дана његов млађи брат Војо (16) треба да води љубав, први пут. Њихови путеви ће се укрстити на необичан начин, оно што се у старту чини лаким или тешким показаће своју супротну страну, а њихов братски однос ће бити преиспитан.

Вукчевић истиче да се последњих 20 година на Балкану константно догађа историја: ратови, пучеви, штрајкови, осигурање егзистенције, обрнут систем вриједности, док у сијенци свега тога маргинализовано протичу личне, интимне историје младих – први пољупци, одрастање и емоционално сазревање.

Тема је и породица и оно што од ње настаје у времену растакања, каже редитељ, најављујући да ће филм балансирати између тврдог драмског стила и комичних елемената, уз низ локалних специфичности који у себи садрже и дух универзалног.

У филму је заступљена и позната песма с почетка 90-их година „Не брини” београдске групе „У шкрипцу”.

Извршни продуцент је Иван Ђуровић. Снимање је финансијски подржало Министарство културе Црне Горе.

У реализацији учествује и словеначка филмска компанија „Аркадена”.

Редитељ Никола Вукчевић познат је по свом првом играном филму „Поглед са Ајфеловог торња”, такође у извршној продукцији Ивана Ђуровића. Тај филм је са скромним буџетом остварио значајан успех, окупио глумачку екипу из региона и био приказан на 30-ак међународних фестивала и смотри.Оставите одговор