Радмановић: Можемо без међународне заједнице!

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је да БиХ може без међународног надзора. "Ми смо као друштво довољно зрели и није нам више потребна никаква помоћ једног високог представника. Међутим, Дејтонски мировни споразум предвиђа тог високог представника, и то је чисто правни, формални проблем. БиХ је боље развијена него многе друге земље западног Балкана", […]

петак, 3 фебруара, 2012 / 13:42

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је да БиХ може без међународног надзора.

"Ми смо као друштво довољно зрели и није нам више потребна никаква помоћ једног високог представника. Међутим, Дејтонски мировни споразум предвиђа тог високог представника, и то је чисто правни, формални проблем. БиХ је боље развијена него многе друге земље западног Балкана", рекао је Радмановић за бечки дневник "Пресе".

Он је додао да у БиХ постоје проблеми, и то и озбиљни, али да нису тако драматични као што тврде неки у Европи.

"Лично мислим да, ако се сви у БиХ трудимо и ако буде постојала већа подршка од ЕУ, онда можемо за десет година постати чланица Уније, за коју мислим да има страх од западног Балкана, као и да нема стратешки план за тај регион. Наше унутрашње уређење ће, међутим, на путу ка Европи остати тако како јесте и како то предвиђа Дејтонски споразум – са два ентитета и три конститутивна народа", подвукао је Радмановић.

Он је навео да референдум о отцјепљењу Републике Српске никада није био на дневном реду, појаснивши да, када се према ЕУ употреби ријеч "референдум", онда сви мисле да је ријеч о отцјепљењу, али се та демократска опција у свим развијеним земљама користи за одлучивање о различитим питањима.

"Ако буде постојао притисак, на примјер, ако се буде поставило питање опстанка Републике Српске, онда ће референдум остати могућност", рекао је Радмановић.

Радмановић сматра да би свака промјена актуелних ентитетских структура проузроковала веће проблеме. "Данас сам за то да се структуре више не мијењају, јер не знамо које би биле посљедице", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Možemo mi i bez tebe. Nemamo mi većeg dušmana od ove vlasti. Armija nezaposlenih iz dana u dan raste. Izmišljate neprijatelje, izmišljate probleme, vi svaki dan drskiji, bezobzirniji, bogatiji, a narod lipsava.Dokle vi mislite da ćete moći da manipulišete sa sluđenim narodom? Jedan dan nam govorite o Mevludinu, drugi dan o Boletu, treći dan o Čedi , pa o sudu i tužilaštvu, o visokom predstavniku i ohr-u, o Nikolaidisu, o Anđelini…Zar misliš radmanoviću da će te još dugo držati gladnu stoku na priuzi? Potrgaće stoka sapone i užad, a onda sledi stampedo. Misliš li da ćete izvući vi svoje dupe? Nećete bogme!