Американци Русима нашли највеће нафтно налазиште, сад због санкција одлазе

Заједнички подухват Росњефта и ЕксонМобила открио је велике количине нафте на Арктику, у бушотини Универзитетскаја-1 пронашла нафту у Карском мору. Директор ове компаније Игор Сечин казао је како је ријеч о налазишту од 338 милијарди кубних метара гаса и више од 100 милиона тона нафте (87 милијарди барела). У саопштењу Роснефта наводи се процјена како […]

среда, 1 октобра, 2014 / 08:43

Заједнички подухват Росњефта и ЕксонМобила открио је велике количине нафте на Арктику, у бушотини Универзитетскаја-1 пронашла нафту у Карском мору.

Директор ове компаније Игор Сечин казао је како је ријеч о налазишту од 338 милијарди кубних метара гаса и више од 100 милиона тона нафте (87 милијарди барела).

У саопштењу Роснефта наводи се процјена како укупна количина на том подручју износи скоро 13 милиона тона нафтног еквивалента.

Велике количине сирове нафте су пронађене у дијелу Kарског мора у Арктику говоре да би овај регион могао да постане највећи произвођач сирове нафте, чак већи и од Мексичког залива.

Процјењује се да највеће нафтно поље, Гавар у Саудијској Арабији, има резерве од 75 милијарди барела, показују подаци америчке Администрације за енергетско информирање.

Руска компанија се у саопштењу захвалила и свом америчком партнеру.

"Ово је наша заједничка побједа. Све ово постигнуто је захваљујући партнерима из ЕксонМобила", наводи се.

Људи гину, санкције се уводе, Американци и Руси заједно траже нафту…

Из ЕксонМобила, америчке мултинационалне нафтне и плинске корпорације, у петак су објавили како је америчко Министарство трезора одобрило лиценцу за "смањење операција", у складу са санкцијама Сједињених Америчких Држава и Европске уније које су наметнуле Русији због немира у Украјини.

Преведено са ове увијене изјаве, америчке компаније имају рок до 10. октобра да престану са радом на Арктику услед новоуведених санкција од стране Америке.

"Бушење је завршено у рекордном времену – за 45 дана – у складу са свим технолошким и еколошким стандардима и захтјевима", наводи се у саопшењу Роснефта.

Откривено нафтно налазиште добиће име "Побједа".

Да би дочарао колике су размере овог открића, сајт Блумберг каже да је „Универзитетскаја, геолошка структура која се копа, величине града Москве и довољно велика да садржи бар 9 милијарди барела нафте, односно богатство које вреди око 900 милијарди долара према данашњим цијенама“.

Једини начин да се дође до копа је четвородневно путовање од Мурманска, највећег града сјеверно од Арктичког круга. Све ће морати да се испоручује – радници, залихе, опрема – за пар месеци копања, а затим ће морати да се евакуише прије него што зима заледи море. Чак и током кратког арктичког љета, флота ће бити потребна да се лед задржи подаље од платформе.Оставите одговор