Американци навијају за Ходорковског

ВАШИНГТОН – САД су оцениле да нова пресуда, по којој ће бивши руски тајкун Михаил Ходорковски у затвору провести још пет и по година, представља злоупотребу правног система Русије. „И даље смо забринути због тврдњи о озбиљних кршења регулагности процеса и онога што изгледа злоупотреба правног система у недоличне сврхе, посебно пошто су Ходорковски и […]

петак, децембар 31, 2010 / 08:54

ВАШИНГТОН – САД су оцениле да нова пресуда, по којој ће бивши руски тајкун Михаил Ходорковски у затвору провести још пет и по година, представља злоупотребу правног система Русије.

„И даље смо забринути због тврдњи о озбиљних кршења регулагности процеса и онога што изгледа злоупотреба правног система у недоличне сврхе, посебно пошто су Ходорковски и (његов пословни партнер Платон) Лебедев осуђени на максималну казну”, изјавио је портпарол Стејт департмента Марк Тонер.

У понедјељак је државни секретар Хилари Клинтон оцијенила да „тај и слични случајеви имају негативне посљедице по репутацију Русије” и руског испуњавања међународних обавеза на плану људских права, као и на побољшање инвестиционе климе.

Агенција Ројтерс преноси изјаву неименованог високог званичника америчке администрације да ће пресуда Ходорковском закомпликовати настојање Русије да уђе у Свјетску трговинску организацију.Оставите одговор