Американци истраживали: Срби најхрабрији народ

Бредли универзитет у америчкој држави Илинојис извршио је истраживање о самопоуздању које је показало да су Срби најхрабрији народ.

субота, 18 августа, 2012 / 13:52

У истраживању је учествовало више од 17.000 људи из 53 земље у свијету, а изненађујуће је да се Јапан нашао на посљедњем мјесту, док су САД на шестом мјесту.

Овај научни пројекат водио је др Дејвид Шмит, професор и директор Одјељења за психологију на Бредли универзитету.

Број учесника зависио је од земље до земље, тако је на примјер са Кипра учествовало 59, док је у Америци било укупно 2.700 испитаника.
Питања која су постављали људима била су:

 • Да ли вјерујете да имате самопоуздања?
 • Која држава, по вашем мишљењу, и зашто, има највиши степен самопоуздања?
 • Који народ има, по вашој процјени, највиши степен самопоуздања?
 • Да ли се осјећате способним да радите ствари добро као и већина других људи?
 • Имате ли позитиван став према себи?
 • Да ли се осјећате као промашен човјек?

Осим што су одговарали у име своје нације, испитаници су такође одговарали на питања везана за друге народе. Резултати истраживања стављају Србију на прво мјесто када је у питању самопоуздање.

Срби су најхрабрији и најсамопоузданији народ на свијету. Тако мисле сами Срби, али тако мисле и остали грађани свијета, који су у овој анкети признали да је Србија посљедњих година прошла кроз тежак период, али да њен народ никада није клонуо духом – рекла др Миранда Хити, једна од истраживача.

Занимљиво је да истраживања српских стручњака на ту тему показују да у Србији најбољу слику о себи имају затвореници, али и избјеглице, кик боксери и конзервативци. Агенција “Галуп” спровела је истраживање, које показује прилично супротну ствар, а то је да су Срби четврта најпесимистичнија нација на свијету. Прво мјесто на тој листи заузимају Французи.

Листа првих десет земаља по самопоуздању:

1. Србија
2. Чиле
3. Израел
4. Перу
5. Естонија
6. САД
7. Турска
8. Мексико
9. Хрватска
10. Аустрија

Десет најниже рангираних су:

1. Јужна Кореја,
2. Швајцарска,
3. Мароко,
4. Словачка,
5. Фиџи,
6. Тајван,
7. Чешка,
8. Бангладеш,
9. Хонгконг,
10. Јапан.0 КОМЕНТАРА

 1. Нарочито када роде шљиве, евентуално крушке, јабуке и грожђе…, па котловчићи, па се почастимо… па… 😀 … ем смо храбри, ем самопоуздани. 😛

 2. Ко би рекао, а иначе о себи мислимо све најгоре. Можда људима није требало рећи да је у питању свјетско истраживање, овако су можда буџили одговоре да испадне боље 🙂

 3. Како да не…не памтим кад смо донијели неку самосталну одлуку, а камоли шта више!?
  Храбари су рецимо они људи из Еквадора који пруже азил Асанжу у инат овим десперадосима из ук и уса, наше политичкарске пичке не би смјеле ни помислити на тако нешто!

 4. Мислим да стварно јесмо међу најхрабријим народима,а верујем да се у овом проучавању „рачунао“ и Солунски фронт и оно „НЕ“ Хитлеру али и његовом „наследнику“ Клинтону!Мало је народа у свету који су имали таква искушења као ми,Срби.Друга је прича јесмо ли погрешили и колико у избору „пријатеља“,тј.савезника у оба светска рата!?Иначе,поносан сам што припадам српском народу ма шта други мислили,писали или причали о нама!

 5. Mi smo definitivno najhrabriji narod. Osim…. recimo, kad je visoki predstavnik meo ljude i pravio liste za zabranu rada nekim ljudima i funkcionerima, govna su to jedva cekala da bi siplivali i nikome nije palo na pamet da pozove narod na ulice ili da pozove na gradjansku i svaku drugu neposlusnost. Kasnije su u sirokom luku izbjegavali te ljude i plasili se da ih neko od stranaca ne vidi kako piju kafu sa tim ljudima sa lista. Evo i kad su povucene te liste, dr Lukic jos nije rehabilitovan jer su neke gnjide uletile na mjesta gdje je on dominirao. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A da ne govorim o tome kao je recimo Zvonko duga puška okrenuo politiku i procijenio da je bolje da podrzava Mileta nego Rašu.
  Ma mi smo najhrabriji.

 6. Evo ovaj Ramo ovde, poturica, samo poziva na likvidacije i rusenje rezima, ali nikako da krene i povede narod, komandom za mnom pa makar poginuli. Samo se preserava i pali narod. On bi vjesao, on bi streljao… ma on bi pu..o!

 7. komunist, 19.08.2012. 01:32:16 [46730]
  „Nema hrabrijih od nas.“

  Имаш право, нема храбријих од нас. Не знам ниједан народ на свијету који живи без динара и на лажним обећањима…

 8. komunist, 19.08.2012. 01:33:42

  Гдје тебе да поведем говедо, већ мрш у стају тамо је теби мјесто…ето зато нисмо најхрабрији народ, кад је требало ја сам изашао на сарајевске улице са пушком у руци, сад би изашао на улице лакташа, али нећу, нема фајде, нек се јебе и овај народ сам је себи скочио у уста! Зашто бих му ја био нека звијезда водиља, неспособни народи кроз историју су пропадали и нестајали и ово мало Срба ће тако завршити!

 9. Зар ти је требала пушка док си „чистио“ избегличке куће?

  Иначе…танка је граница између храбрости и лудости.Нас је наша храброст тако пуно тако често коштала да мени више личи на лудост.

 10. Mr Biggy, 19.08.2012. 14:34:33

  Значи ти си био тај избеглица, па куд си бежао пичко усташка, гдје ти је био тад додик да те поведе…:P
  Е матер ли вам јебем усташоидну, једина грешка нашег задњег рата, је што нисмо потаманили такву гамад попут тебе..и та грешка данас постаје озбиљна последица у виду нестанка РС!

 11. Да се вас „патриоте“ питало Српска би давно била продана ко што сте и све продали у рату – за ситне паре.

 12. rammstein, 19.08.2012. 14:50:01

  “Зашто бих му ја био нека звијезда водиља….“

  Брез коментара…

 13. Симо П. Ороз, 19.08.2012. 17:31:07

  Пичко орозе, неко је у ранијим коментарима питао зашто ја не поведем такве као што си ти на стријељање, ја мислим да су метци прескупи за такве џукеле попут тебе!
  У томе је квака…не конташ ти!

 14. Mr Biggy, 19.08.2012. 14:55:56

  Тебе говедо нисмо ником могли продати, нису вас ни цигани хтјели купити, исте сте крви!

 15. ramce
  ti ces pickice nekome da budes zvijezda vodilja…ti? Ti si obicni kurac. Mozda si ti, takav isfrustriran izasao na sarajevske ulice da kradesumjetnicke slike i silujes, ti rata vidio nisi, pizdo.
  Nego, obrati se nekome, popricaj malo, vidis bolan da si skroz puko po šavovima!

 16. komunist, 19.08.2012. 23:17:21

  јбг пичко штета што ниси имао интернет 1992 могао си исто тако писати против Радована, као сад пиздо усрана. Мене овдје на порталу неки људи познају лично и знају мој борачки статус, а ајде ти покажи гдје си то ти био пиздо!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *