Небојша Вукановић: Требињу не требају послушници Бање Луке

У питању је несумњиво најоргиналнији и најзапаженији кандидат за градоначелника на предстојећим локалним изборима. И без тога, ријетко занимљив саговорник, омиљен многима. Небојшина кандидатура је изазвала велику пажњу јавности, а како вријеме одмиче иста не јењава. Он, у разговору за Фронтал, истиче да му је најбитнија подршка обичних људи, који га свакодневно срећу на улици […]

субота, 18 августа, 2012 / 13:58

У питању је несумњиво најоргиналнији и најзапаженији кандидат за градоначелника на предстојећим локалним изборима. И без тога, ријетко занимљив саговорник, омиљен многима.

Небојшина кандидатура је изазвала велику пажњу јавности, а како вријеме одмиче иста не јењава. Он, у разговору за Фронтал, истиче да му је најбитнија подршка обичних људи, који га свакодневно срећу на улици и дају му несебичну подршку.

Како се избори приближавају и нервоза у страначким редовима расте, кристалише се ситуација да је Вукановић најозбиљнији противкандидат актуелној власти, о чему свједоче све до сада урађене интернет-анкете и истраживања јавног мнења. Прво смо га питали најактуелније, односно ако коментарише одлуку ОО Демократсе партије из Требиња?

– Мени је драго да ми је једна од јачих опозиционих партија у Требињу дала подршку, на демократски начин, двотрећинском већином и без било каквих условљавања и притисака са стране.

Они су подржали мој програм јер ја имам визију, и увидили су да ја и прије почетка кампање имам огромну подршку грађана, и да сам једини који се годинама бори и може да побиједи Добросава Ћука, односно актуелну криминалну власт. Сигуран сам да ће и друге партије опозиције поћи тим путем.

Сутрадан је из централе странке дошла сасвим супротна директива?

Одлука Драгана Чавића само је још један у низу примјера маћехинског односа Бање Луке према Херцеговини. Сви лидери партија траже послушнике, који ће бити њихове марионете и пијуни са којима ће да манипулишу. Очито су се препали да би Требиње могло да добије независног и неуцијењеног градоначелника, који нема шефа у Бањој Луци и који ће спријечити да се настави тренд одношења новаца из Херцеговине.

ДП није једина странка чије ме чланство подржава и мени је јако драго што је то тако. Славко Вучуревић треба да схвати да се не може силом и притисцима из Бање Луке придобити подршка, па ће га због тога у скорије вријеме напустити још неке партије и утицајни појединци. Драган Чавић је ту одлуку донио у свом личном интересу, како би обезбиједио за себе подршку ПДП у Бањој Луци, а не у интересу грађана Требиња.

Како сте задовољни досадашњим реакцијама грађана и како тече кампања?

За разлику од мојих противкандидата који свакодневно расипају обећања и јефтине поклончиће по терену, тек треба да почнем кампању пуном паром. Грађани су изванредно реаговали на Глас комуне, новине са мојим текстовима, које су очито штампане у недовољном тиражу, јер их грађани масовно умножавају и размјењују. То је само прво у низу изненађења које спрема мој Изборни штаб, и ми ћемо им показати како се и скромним средствима може имати ефикасна кампања.

У три анкете, на три различита локална портала у Требињу, ја сам одувао конкуренцију и имао између 42 и 47 процената подршке. То их је очито забринуло, јер за мене немају рјешења.

Како обезбјеђујете средства за кампању?

Мени није потребна скупа кампања, јер сви у Требињу знају ко је Небојша Вукановић. Протеклих година сам сам водио борбу против власти, криминала, мафије и корупције. Не постоји ни једна особа која ми се обратила за помоћ, а да ја нисам ушао у сукоб са најмоћнијим људима, како бих заштитио обесправљене и сиротињу.

Ја сам постао симбол отпора безакоњу и заштитник понижених, зато никакве лажи и подметања не могу да наруше углед који имам у народу. Суграђани знају да сам ја једини који може обуздати моћнике и донијети толико неопходни ред и правду. Овдје није ствар у персоналним рјешењима, да сјаше Курта, а узјаше Мурта, већ се морају направити коријените системске промјене.

Принципијелно нисам желио узети ни фенинга од било кога, а кампању финансирам мајчиним пензионерским кредитом и подршком својих пријатеља. Бој не бије свијетло оружје, већ срце у јунака, па су лажни опозиционари и губитници у осам протеклих година, требали давно да схвате да се црвени не могу побиједити њиховим оружјем, парама и државном машинеријом, већ чистим срцем, рукама и памећу.

Пошто сте ви у новинарским круговима готово легенда, заправо једини аутентичан и народски глас из Херцеговине у протеклим годинама, каква је ваша сарадња са медијима?

Свјестан сам тежине и одговорности своје тренутне улоге, тако да ја као најозбиљнији кандидат за градоначелника не желим да коментаришем уређивачке политике у медијима, али се надам да ћу када почне кампања бити равноправно заступљен са осталима и да ћу имати прилику да представим свој програм грађанима.

Оно на шта ипак морам да регујем у досадашњем току кампање, јесте крајњи непрофесионализам режимског листа Прес. Када су се бавили кандидатима за градоначелника, мене се нису удостојили ни позвати телефоном, а данас су, пишући о подршци коју је мени да ОО ДП, крајње увредљиво написали да сам тобоже смијешан и да ни један озбиљан политичар не може да подржи мој програм. Ја бих разумио да је та изјава дошла из уста мојих противника, али ни они не могу да падну тако ниско, па режимски Прес ту очајничку тврдњу потписује као анонимни извор Преса…

Мене то радује, јер тако показују колико су ме се њихови господари препали, па су пустили своје Керберчиће са ланца. Подршка СНСД-овог билтена Вучуревићу најбоље показује колико ме се Добросав Ћук боји. Њима највише одговара да муте воду и збуњују грађане, али 7. октобра ћу најбоље показати колико сам смијешан, јер се најслађе се смије, онај који се смије посљедњи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *