Америка против мира: Данас отпочиње нови Хладни рат

САД би се данас требале званично повући из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), отварајући пут за нову утрку у наоружању с Русијом.

петак, 2 августа, 2019 / 13:24

Споразум, који су закључили тадашњи амерички предсједник Роналд Реган и совјетски Челник Михаил Горбачов у 1986. години – лимитира хладноратовскиим силама пројектиле средњег домета, и конвенционалне и нуклеарне.

Администрација Америчког предсједника Доналда Трамп у овој је години објавила намјеру да се повуче из споразума, оптужујући Москву да је у више наврата кршила његове одредбе – што Русија негира.

“Мислим да нам је ИНФ споразум служио добро, али он може функционирати само када га обје стране поштују”, изјавио је недавно нови амерички министар одбране Марк Еспер.

Вашингтон је званично започео процедуру напуштања споразума 1. фебруара покрећући шестомјесечни процес.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је 3. јула приједлог закона о прекиду руског учешћа у споразуму.

Уколико се нешто не промјени у данима који долазе, обострано повлачење ће довести до окончања споразума, који је елиминирао низ ракета домета од 500 до 5.500 километара.

Москва инсистира да њен нови тип ракете има максимални домет до 480 километара унутар параметара ИНФ-а.

“Русија сноси искључиву одговорност за пропаст овог споразузма”, наводи се у саопштењу Алијансе о Споразуму о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ).

У тексту се додаје да ће НАТО “одговорити на одмјерен и одговоран начин на значјане ризике које представља руски пројектил `9М729`”.Коментариши