Амерички војник признао убиство 16 авганистанских цивила

Један амерички војник против кога се пред војним судом води процес за убиство 16 авганистанских цивила, признао је кривицу, да би тако избегао смртну казну, јавља агенција Асошиејтед прес. Поручник Роберт Бејлс (39) изјаснио се кривим по свих шеснаест тачака оптужнице за убиство са предумишљајем. Он се терети да је у марту прошле године, приликом […]

четвртак, јун 6, 2013 / 08:36

Један амерички војник против кога се пред војним судом води процес за убиство 16 авганистанских цивила, признао је кривицу, да би тако избегао смртну казну, јавља агенција Асошиејтед прес.

Поручник Роберт Бејлс (39) изјаснио се кривим по свих шеснаест тачака оптужнице за убиство са предумишљајем.

Он се терети да је у марту прошле године, приликом напада на два села у јужном Авганистану убио 16 људи. Већина жртава су били жене и дјеца, а нека тијела су била спаљена, преноси америчка агенција.

Бејлс се у тренутку злочина налазио у четвртој мисији у Авганистану и, према тврдњама његовог браниоца Џона Брауна, патио је од пост трауматског стреса.

Такође, како каже његов адвокат, оптужени је у ноћи када се догодило масовно убиство попио већу количину алкохола, уз таблете валијума.

Стручњаци сматрају да ће Бејлс вјероватно избјећи смртну казну, коју су тражили војни тужиоци, оцјењује АП.

Последња смртна казна у америчком војном правосуђу извршена је 1961. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *