Либија премјешта сједиште државне нафтне компаније у Бенгази

Либијски премијер Али Зидан наредио је премјештање сједишта државне нафтне компаније у источни град Бенгази, чиме је испуњен дуготрајни захтјев становника тог региона. Зидан је новинарима данас рекао да та одлука није донесена под притиском, као и да либијске институције морају да буду присутне у сваком дијелу земље. У Бенгазију је зачет устанак у коме […]

четвртак, јун 6, 2013 / 08:32

Либијски премијер Али Зидан наредио је премјештање сједишта државне нафтне компаније у источни град Бенгази, чиме је испуњен дуготрајни захтјев становника тог региона.

Зидан је новинарима данас рекао да та одлука није донесена под притиском, као и да либијске институције морају да буду присутне у сваком дијелу земље.

У Бенгазију је зачет устанак у коме је свргнут дугогодишњи диктатор Моамер ел Гадафи 2011.

Упркос свом нафтном богатству, становници источне Либије деценијама су се жалили на дискриминацију од стране Запада, на коме се налази и главни град Триполи.

У Бенгазију су чак формирани покрети за одвајање од Либије и увођење аутономне власти.

Очекује се да премјештање сједишта Националне нафтне корпорације и њених подружница донесе нова радна мјеста и економски ојача исток Либије, наводи агенција АП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *