Амерички ДС преузима већину Представничког дома, Републиканци држе Сенат

Представнички дом САД добија већину демократске странке након осам година, док ће републиканци америчког предсједника Доналда Трампа задржати контролу над Сенатом, показују прелиминарни, незванични резултати избора, јавља дописник Радија Слободна Европа из Ваштингтона.

среда, 7 новембра, 2018 / 18:45

Према до сада пребројаним гласовима, у Представничком дому гдје је за контролу овог дома потребно 218 места, демократе већ имају 222 мјеста, а републиканци 199. Процјене су да ће демократи имати 229 мјеста, а републиканци 206. Републиканци су до сада контролисали Представнички дом и имали комотну већину са 236 према 193 мјеста.

У Сенату, гдје за већину треба 50 мјеста, републиканци су, према до сада пребројаним гласовима, већ добили 51 мјесто, а демократе 45. У Сенату су и до сада републиканци имали тијесну већину – 51 сенатор према 49 демократских.

У утрци за гувернере, према до сада пребројаним гласовима, републиканци су за сада добили 24 гувернера држава, а демократе 21.

Комплетан састав Представничког дома и Сената биће познати тек након што стигну комплетни резултати.​

Излазност на овим изборима је надмашила многа ранија гласања на половини предсједничког мандата. Избори су показали колико су Американци подијељени око њихове владе и такође су отворили озбиљан ризик за наредне двије године Трампове администрације, пише РСЕ новинар Мајк Екел. Како наводи, очекује се да би демократска већина у Представничком дому могла да отвори нове истраге о одлукама Бијеле куће, те везама Трампових људи и руских званичника током предсједничких избора 2016.10 КОМЕНТАРА

 1. С обзиром да је телалук глуп,а балилук задојен и слијеп, ред је да кратко објасним Трампову побједу.

  Кад већ Вукота неће.

  Наравно да је глупандерима и слијепцима чудно како то да један те исти народ, у истом моменту, изабере демоктате за један дом, а за други републиканце.

  Вукоти је вјероватно јасно.

  Елем, довољно се подсјетити посљедњих предсједничких избора у САД и сјетити се податка да је Хилари Клинтон у укупном збиру добила више гласова, али је Трамп захваљујући електорима побиједио.

  Ови избори су само потврдили расположење америчког народа са прошлих избора гдје је већина гласала за декократе, па су зато добили доњи дом, али дисперзија тих гласова иде на руку Трампу и зато је он побиједио за Сенат.

  Или да телалији и талибанији преведем, да се у овом тренутку одржавају избори у САД, Трамп би опет побиједио.

  Зато је Дончило задовољан.

  Како постоје државе у којима понекад буквално стотину или двије-три стотине гласова носе превагу, веома је важно за кандидате да их подрже и најмалобројније етничке групе, а камоли ли српска која и за америчке прилике није безнаначајна.
  Додик је овим гестом урадио добар потез за српски народ.

  1. Можеш ти бити ироничан колико хоћеш.

   Тако су се и Срби спрдали са Туђманом када је трчао за Бушом старијим, а на крају се распаде Југославија.

   Сада се ви Бошњаци спрдате са Додиком, а видјећемо како ће завршити БиХ.

 2. КАКО ЋЕ ЗАВРШИТИ БИХ?

  Симо шиљи курац,као распашће се БиХ па ћемо ми Срби имати државу, курчење ником добра донијело није?

  Осман мисли да ће Срби бити интегрисани у БиХ друштво, нажалост, ниједан није у праву, ново вријеме никоме добра од нас донијети неће.

  Значи, како ће тачно завршити територија звана БиХ,сигуран сам да то чак не знају ни они који одлучују о судбини цијелог свијета, зависи како им се посложе интереси, једно је сигурно, трагично за сва три несложна народа који овдје тренутно живе.

  Можда би у будућности због геостратешких интереса најебали да смо и сложно радили, али није исто кад си видио даље, па све учинио да не дође до онога што нам слиједи, друго, кад се радило овако како се радило?

  Оно што је сигурно, Српска је као саставни дио БиХ константно, нешто из оправданих, више неоправданих разлога радила у корист своје штете,нажалост, не на мало, напротив.

  Фундаметалистичко муслиманско вођство је радило све да опструише и отежа рад и развој Српске, макар то било по свим питањима на штету и њиховог народа.

  Успјели су, довели су до сеобе свих народа, имамо добро осмишљену МИГРАНТСКУ КРИЗУ која ће нам вјероватно у наредним годинама свима доћи главе.

  Претпостављам да ће у блиској будућности ово бити несрећније друштво од било ког на свијету.

  Нешто се још може подузети, АЛИ РАДИКАЛНО И ЗАЈЕДНИЧКИ, нажалост, то фундаменталисти из Федерације, они који држе све, власт, тајне службе, војску и полицију неће хтјети, или смјети урадити, што ће их скупо коштати једног дана.

  Морам да се ретерирам на јучашњу одлуку о оснивању резервног састава полиције Српске због мигрантске кризе?

  Потпуно то подржавам, на трагу је мог писања прије двије године да се на основу позитивних правних норми треба основати „горска специјална служба спашавања“ састављена од најмање три хиљаде људи, оних који би чували по шумама и горама наше земље поносне природна богаства и територију, службе која би била тако обучена и опремљена да ни птица не би могла проћи на територију Српске.

  Видим чак да је и цифра резервног састава полиције толика, што ме не чини пророком, него само човјеком који жели добро свима.

  Да ли је ово касно због свега што слиједи, не знам, да је неопходно, у то сам 110% сигуран.

  П.С.Нека добро размисле наше комшије шта нам је заједнички чинити, Сава и Дунав су природна одбрана бијеле Европе, ипак Изебеговићи и остали ићи нису Арапи,они су дио бијеле Европе, замјена становништва се чини све више стратешким циљем.

  Можемо ли то спријечити, не знам?

  Оно што знам,наравно да се ја питам, ЈА БИХ ВЕЋ ОД СУТРА РАДИКАЛНО ДЈЕЛОВАО,односно, бранио би територију као да је ратно стање, по мени, нечињење је увијек горе од чињења, не „БИХ“ даље.

  1. Никола,нисам стигао читати Васковића од 6.11. а камоли обратити пажњу на један твој коментар.
   Босна и Херцеговина заједно са читавом својом уставном структуром има своју будућност,сврху и намјену једино као зимовник за ове имигранте из Исламске државе.
   Постоји ли природније мјесто за бивше главосјече од Босне и Херцеговине. На граници им већ треба објаснити да је Босна и Херцеговина земља у којој адвокати иду до Стразбура у одбрани људског права сваког терористе.
   Морају знати да нису сами,имају сина (Б)алије што је некажњено жртвовао мир као и Хитлер.
   Иста судбина чека и Србију,која је већ претворена у куплерај погани, држављани Исламске државе на улицама Србије ће им служити као статисти да се поган осјећа као код куће.
   Додуше Симини демокршћани могу учинити доста кад главосјечама објасне да кнежевина Република Српска има кнегињу Бисерку краљицу мајку,да у врху можеш бити само ако ниси Србин и српскога рода.
   Република Српска дакле има своје мјесто и будућност.
   Ово за 3000 горске гарде такође има смисла,дати главосјечама аутомате да чувају Српску ноћу.
   Ноћи су најтеже за режим.

Оставите одговор