Амбасадорка Француске: Бијељина је шампион у изучавању француског језика

Амбасадор Француске у БиХ Кристин Тудик посјетила је Бијељину и у разговору са руководством Градске управе најавила сарадњу у области економије, привреде, културе, као и у бројним другим сферама.

уторак, 18 маја, 2021 / 18:34

"Град Бијељина је шампион у изучавању француског језика и изузетно се радујем због тога. То је велика шанса за овај град и будућност младих, јер могу да студирају на овом језику. Француски није само језик књижевности, то је језик пословног свијета, интернета и 300 милиона људи говори га на 5 континената. Управо захваљујући овом мјесту шампиона, када јер ријеч о броју ученика који уче француски, ми ћемо са Градом Бијељина започети сарадњу", истакла је амбасадор Француске и додала да је са градоначелником Љубишом Петровићем разговарала о бројним могућностима сарадње, на којој ће се, како је истакла, радити са великим ентузијазмом.

Градоначелник Петровић изразио је велику захвалност Тудиковој на посјети, оцијенивши да је на ован начин Бијељина добила снажну подршу Француске амбасаде.

"Та сарадња ће у наредном периоду бити све снажнија кроз конкретне пројекте који се односе на популаризацију француског језика и културе, те стварање бољег привредног амбијента. Замолили смо француског амбасадора да својим ауторитетом, заједно са ресорним одјељењима Градске управе и Француском амбасадом у БиХ, оснажимо ту сарадњу", нагласио је Петровић и најавио да ће се у Бијељини дозволе за покретање привредних активности добијати за краће вријеме него до сада.

"Наше потенцијалне инвеститоре дочекаће нове пословно-индустријске зоне. Бијељина посједује потенцијале обрадивог пољопривредног земљишта и ријека, а оно гдје је неопходно уложити додатне напоре јесте рјешавање питања изворишта геотермалних вода у Бањи Дворови, од које желимо да направимо модеран здравствено-туристички центар", указао је градоначелник. Он је упозорио и на нужност смањења броја незапослених. "Број незапослених са Бироа за запошљавање у Бијељини желимо да смањујемо. Имамо обећање Амбасаде Француске да ћемо кроз сарадњу са градским ресорним одјељењима учинити много заједничких искорака на пољима економије и културе, те учинити све оно што ће нашим младим људима који уче француски језик омогућити да остану на подручју Града, дочекају своје младе колеге из Француске и њихове привреднике који ће овдје улагати" , поручио је Петровић, наводећи да већ наредне године очекује и конкретне резултате договорене сарадње.