Амбасадор БиХ: Либијци нам не замјере, али морамо се извинити

САРАЈЕВО – Либијци нису замјерили БиХ што је у УН гласала за војну интервенцију, али би БиХ требало да нађе начин да се извини либијском народу и што прије успостави неке нормалне релације, рекао је амбасадор БиХ у Либији Ферхат Шета. "Требало би да понудимо том народу нешто, да ли лијечење, стипендирање, неко гостопримство… Све […]

недеља, април 3, 2011 / 15:30

САРАЈЕВО – Либијци нису замјерили БиХ што је у УН гласала за војну интервенцију, али би БиХ требало да нађе начин да се извини либијском народу и што прије успостави неке нормалне релације, рекао је амбасадор БиХ у Либији Ферхат Шета.

"Требало би да понудимо том народу нешто, да ли лијечење, стипендирање, неко гостопримство… Све су то неке иницијативе на којима се ради", рекао је Шета, додавши да не зна кад би могао да се врати на дужност у Либију.

Он је нагласио да је, прије његовог одласка, 22. марта, у Либији остало још 125 држављана БиХ, углавном медицинских радника, заљубљеника у ову земљу и жена удатих за Либијце, те да сви они имају начин да уз помоћ амбасаде преко Туниса напусте земљу.

Према његовим ријечима, Амбасада БиХ у Триполију тренутно ради на техничком нивоу, односно обавља конзуларне и остале послове по договору.

Он је истакао да су привреда и економија БиХ претрпјеле велике губитке због посљедњих збивања у Либији, али није могао да прецизира о ком се износу ради.

"Имали смо договорених послова са Либијом вриједности више од 1,5 милијарди, била су извјесна још два-три велика посла које смо довели до краја, али сада је све то стало", рекао је Шета, говорећи на сесији Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99" о теми "Либија – БиХ, јуче, данас, сутра".

Амбасадор БиХ у Либији упозорио је да је велико питање који ће од тих уговора моћи бити настављен. "Не знам тачну цифру, али знам да су губици велики", нагласио је Шета, наводећи да је из Либије сваког мјесеца у платама у БиХ долазило неколико милиона КМ.

Говорећи о повратку БиХ на тржиште Либије, Шета је истакао да треба видјети када је право вријеме и ко ће дијелити карте за повратак. "До сада смо знали ко је то радио, али не знамо за убудуће", констатовао је амбасадор БиХ.

 



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *