УИО: Мартовски Јединствени рачун дебљи него икад

БАЊА ЛУКА – Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупила је у марту на Јединствени рачун укупно 470 милиона КМ бруто прихода, што је за 17 одсто или 67 милиона КМ више него у истом периоду прошле године, рекао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић. Према његовим ријечима, ове мјере се односе на увођење реда, рада […]

недеља, април 3, 2011 / 15:00

БАЊА ЛУКА – Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупила је у марту на Јединствени рачун укупно 470 милиона КМ бруто прихода, што је за 17 одсто или 67 милиона КМ више него у истом периоду прошле године, рекао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Према његовим ријечима, ове мјере се односе на увођење реда, рада и дисциплине, безусловног поштовања законских прописа, доношење 50 рјешења о премјештајима службеника УИО БиХ, међу којима се налазе осам шефова царинских испостава и четири вође царинских реферата.

"На терен је отишло и упуство да се кинеска роба може царинити искључиво у четири регионална центра УИО, а то су Бањалука, Мостар, Сарајево и Тузла", рекао је Ковачевић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да се, осим овога, аутомобили могу царинити у царинској испостави најближој мјесту пребивалишта лица које увози аутомобил или сједишту правног субјекта увозника.

Ковачевић је истакао да је једна од мјера и покретање 16 дисциплинских поступака против службеника УИО, који су били приведени на обавјештајне разговоре у недавно одржаној акцији "Царина".

"Поред рада на повећању царинске вриједности роба које се увозе, па самим тим и наплате увозних дажбина у складу са законским прописима, инспектори УИО БиХ већ су почели и са контролама захтјева за поврат ПДВ-а, који су у последњих неколико мјесеци значајно расли", навео је Ковачевић.

Он је рекао да су све ове мјере утицале на значајно повећање прихода од индиректних пореза у марту, а да у УИО БиХ још значајније резултате очекују у наредних неколико мјесеци.

Према његовим ријечима, у првом кварталу 2011. године корисиницима прихода са Јединственог рачуна УИО БиХ распоређено је милијарду и 94 милиона КМ индиректних пореза, у шта је укључено и 25 милиона КМ посебне путарине за изградњу аутопутева.

"Од тога је за финансирање институција БиХ дозначено 168 милиона КМ, Федерацији БиХ 580 милиона КМ и 13 милиона КМ путарине, Републици Српској 289 милиона КМ и девет милиона КМ путарине, Брчко дистрикту 32 милиона КМ и пола милиона КМ путарине", прецизирао је Ковачевић.

Он је додао да су ентитети и дистрикт добили по осам посто прихода више него у првом кварталу прошле године.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *