Амандмани на устав прослијеђени у закон: Путин може поново бити кандидат за предсједника

Савјет Руске Федерације усвојио је данас закон који ће омогућити предсједнику Русије Владимиру Путину да се поново кандидује на предсједничким изборима, што је одобрено референдумом изгласаним амандманима на Устав 2020. године.

среда, 31 марта, 2021 / 18:49

Велики број одредаба формулисан је на основу допуна Устава Руске Федерације као што је ограничење броја мандата на функцији предсједника државе.

Новим законом је тренутном предсједнику омогућено да проведе још два мандата на тој функцији.

Законом је предвиђено и то да се за предсједника може кандидовати било који држављанин Русије старији од 35 година, под условом да има стални боравак у држави најмање 25 година и да никада није имао држављанство друге земље нити боравишну дозволу у иностранству.

Изузетак од правила представљају грађани који имају држављанство републике која је у потпуности или дјелимично постала дио Руске Федерације, у складу са уставним законом, јавио је ТАСС.

Иницијатива уводи и правило да лице које предсједава Централној изборној комисији мора да има више од 30 година. Комисија може да повуче овлаштења регионалне изборне комисије која је основана на иницијативу ЦИК-а, али само у случају да постоји мотивисани захтјев и да се именује нови кандидат.