Ало, Ало…

БАЊАЛУКА – Нелегално прислушкивање показује да су безбједносне агенције БиХ постале отуђени центар моћи и да држава уопште не контролише ситуацију, изјавио је стручњак за безбједност из Србије Марко Ницовић. "Држава уопште не контролише ситуацију и постоје криминалне структуре које су инволвиране у те службе и користе је за себе и своје циљеве. То је […]

субота, 16 априла, 2011 / 08:01

БАЊАЛУКА – Нелегално прислушкивање показује да су безбједносне агенције БиХ постале отуђени центар моћи и да држава уопште не контролише ситуацију, изјавио је стручњак за безбједност из Србије Марко Ницовић.

"Држава уопште не контролише ситуацију и постоје криминалне структуре које су инволвиране у те службе и користе је за себе и своје циљеве. То је један од показатеља да је безбједност БиХ јако ниска", рекао је Ницовић.

Он истиче да је веома опасно да се то дешава, јер они који на тај начин прикупљају податке могу да их злоупотријебе, да уцјењују људе за нека сазнања.

"БиХ уопште нема користи од таквог безбједносног система и да нема странаца и неких водећих земаља међународне заједнице, ситуација би била још гора", рекао је Ницовић.

Експерт за безбједност Предраг Ћеранић наглашава да су агенције у БиХ под контролом одређених интересних група и без политичког уплитања такве агенције се отуђују.

"Вјероватно су имали одређени интерес, јер ОБА настоји да приђе људима који могу да утичу на њихов рад, да им запошљавају фамилију итд., и онда кад треба критиковати њихов рад, они ћуте или истичу да је све рађено по закону", тврди Ћеранић.

Ћеранић наглашава да изјаве предсједника РС Милорада Додика приликом упадања ОБА у Студентски кампус и предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића о томе да РС нема никакве користи од тих служби, треба да буду водиља свим политичарима.

Он наглашава да утицај на ОБА и СИПА имају и странци који преко својих људи у агенцијама реализују своје и интересе својих земаља, јер им је, како је Ћеранић оцијенио, тако јефтиније.