Алмодовар и Вон Трир у трци за Златну палму

ПАРИЗ – Филмови Педра Алмодовара, Ларса вон Трира, Теренса Малика и браће Жан-Лика и Пјера Дардена надметаће се за Златну палму – главну награду филмског фестивала у Кану, саопштили су данас организатори. У трци за Златну палму на фестивалу који ће трајати од 11. до 22. маја биће 19 филмова. Дански синеаста Ларс вон Трир […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 14:26

ПАРИЗ – Филмови Педра Алмодовара, Ларса вон Трира, Теренса Малика и браће Жан-Лика и Пјера Дардена надметаће се за Златну палму – главну награду филмског фестивала у Кану, саопштили су данас организатори.

У трци за Златну палму на фестивалу који ће трајати од 11. до 22. маја биће 19 филмова.

Дански синеаста Ларс вон Трир ће се надметати филмом „Меланхолиа” турски режисер Нури Билге Џејлан остварењем „Било једном у Анадолији” а браћа Дарден филмом „Set Me Free”.

Претенденти на награду су и филм америчког режисера Теренса Малика „Дрво живота” у којем игра Бред Пит и „La piel que habito” шпанског синеасте Педра Алмодовара с Антониом Бандерасом у глумачкој постави.

Нани Морети ће се надметати филмом „Habemus Papam”.

Умјетнички директор фестивала Тјери Фремо изјавио је данас новинарима да „велика географска, генерацијска, стилска и продуцентска разноликост” карактерише овогодишњу селекцију фестивала.

Два филма снимљена у 3Д техници биће приказана у Кану – самурајски филм јапанског редитеља Такашија Микеа који је у конкуренцији за Златну палму и остварење „Пирати са Кариба 4” које ће бити приказано ван такмичарске селекције.

Публици ће бити представљени и филмови „Поноћ у Паризу” Вудија Алена и „Дабар” у режији Џоди Фостер, који нису међу претендентима на награде.

Италијанском редитељу Бернарду Бертолучију биће уручена почасна Златна палма на церемонији отварања филмске смотре.

На челу жирија 64. издања фестивала у Кану биће глумац Роберт де Ниро.Оставите одговор