Албански радикали потписали споразум о уједињењу

Радикални политички представници Албанаца из Македоније и Албаније потписали у Тирани договор о подршци иницијативе за уједињење "свих албанских територија”. Заједничка држава би се звала Илирида, а коју би чиниле, како је прецизирано, и „географске области ФИРОМ (БЈРМ)”, каснијим анектирањем нове државе од стране – Албаније, пишу “Новости”. Поменути договор у Тирани, како се наводи […]

понедељак, 26 марта, 2012 / 09:52

Радикални политички представници Албанаца из Македоније и Албаније потписали у Тирани договор о подршци иницијативе за уједињење "свих албанских територија”.

Заједничка држава би се звала Илирида, а коју би чиниле, како је прецизирано, и „географске области ФИРОМ (БЈРМ)”, каснијим анектирањем нове државе од стране – Албаније, пишу “Новости”.

Поменути договор у Тирани, како се наводи у информацији, потписали су чланови руководства такозване републике Илириде из Македоније и албанске Скупштине грађанских патриота – самопроглашени предсједник Невзат Халили и премијер Салман Баки, као и Таулант Венка Цапа.

Документ из Тиране садржи четири члана којима се прецизирају услови и начин формирања нове албанске државе на Балкану, пише овај београдски лист.

Поновно актуелизовање иницијативе о формирању републике Илириде коинцидира са све гласнијим пуштањем идеја о циљаном уједињењу Албанаца са свих „етничких територија”, што у протеклих дана изјавама поткрепљују политички представници албанских странака, и у власти и опозицији, из Приштине, Скопља и Тетова.

Једнострано организовани референдум албанског становништва за формирање Илириде у Македонији одржан је 11. и 12. јануара 1992, када је готово једногласно изгласана одлука о проглашењу територијалне и политичке аутономије Албанаца у овој земљи. Формализовање поменуте одлуке објављено је двије седмице прије одржавања референдума 27. децембра 1991. године.

Сагласност за „нову албанску аутономију Илириду”, на референдуму је дало 99 одсто изашлих Албанаца из Македоније. Тиме је подржано издвајање „албанских етничких територија” и стварање њихове, етнички чисте државе – Илириде. Тај „општенародни став Албанаца”, како је тада објашњено из руководстава сепаратистичких политичких структура које предводи управо Невзат Халили, представљао је својеврстан противодговор референдуму о независности Републике Македоније о издвајању из федералне Југославије. Референдум о македонској независности Албанци су – бојкотовали уз тврдњу да је нови устав Македоније дискриминирајући за Албанце.

Халили, кључни промотер пројекта Илириде, тада је предлагао да се прво формира аутономна област Албанаца у Македонији, а затим да се створи нова албанска држава Илирида. Прије двије године он се прогласио и за предсједника „републике Илириде” објашњавајући да је ријеч о другој етапи спровођења опште воље Албанаца.

Идеје о формирању заједничке албанске државе зачета је Призренском лигом, а из албанских центара потхрањује се још из периода СФРЈ, а посебно у вријеме њеног распада.