Руски патријарх у дилеми око панкерки које су свирале у цркви

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил назвао је "ђавољим послом" недавни наступ женске панк група "Пуси рајот" у Цркви Христа Спаситеља у Москви. Патријарх Кирил рекао је да "нам се ђаво насмијао" док су чланице бенда ненајављено у цркви извеле пјесму "Маријо, мајко Божија, протјерај Путина!" у фебруару, непуне двије седмице прије одржавања предсједничких избора […]

понедељак, 26 марта, 2012 / 09:23

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил назвао је "ђавољим послом" недавни наступ женске панк група "Пуси рајот" у Цркви Христа Спаситеља у Москви.

Патријарх Кирил рекао је да "нам се ђаво насмијао" док су чланице бенда ненајављено у цркви извеле пјесму "Маријо, мајко Божија, протјерај Путина!" у фебруару, непуне двије седмице прије одржавања предсједничких избора у Русији.

Три чланице бенда, које су носиле разнобојне маске за лице да би сакриле идентитет, ухапшене су након одржавања "панк молитве". Оне су и даље у затвору, гдје чекају суђење према оптужбама за хулиганство и негирају учешће у наступу. Оне се суочавају са затворском казном у трајању до седам година.

Патријарху су упућена писма у којима се од њега тражи да искаже самилост према изгредницама.

"Има људи који траже оправдање и умањење светогрђа. Срце ми се слама од горчине да се неки од њих називају православцима", рекао је патријарх Кирил.

Поједини чланови Руске православне цркве упутили су отворено писмо патријарху у којем га позивају да "одржи хришћански став" и одбаци све кривичне пријаве против оптужених.

Двије од три ухапшене Марија Алјокина и Надежда Толоконикова имају малољетну дјецу и ухапшене су дан прије избора, одржаних 4. марта./