Ахтунг грађани

Састанак седморице у Бањој Луци, ма колико без икаквог резултата, био је повод за оглашавање опскурних удружења грађана.

уторак, 17 јула, 2012 / 07:38

Пише: Марко Шикуљак

Укупно 18 таквих удружења ставили су потпис испод писма у коме су испрели своју причицу којом су страним фондацијама најавили да су живи и да не мисле одустајати од трошења њихових пара и слуђивања јавности у БиХ.

Писмо обилује стандардним лудостима: Како Република Српска опструише доношење одлука на државном нивоу, и како се новим договорима то покушава омогућити и двјема херцеговачким жупанијама. У непогрешивост и квалитет тих опструисаних одлука се не сумња.

Надаље, ламентира се о томе како нечији глас више вриједи од нечијег (као да гласови вриједе, и као да у пропорционалном изборном систему могу једнако "вриједити”), како је омогућавање хрватске опструкције горе него трећи ентитет, а све скупа погоршање дискриминације у БиХ.

Напокон, ако се не деси оно што удружења хоће, десиће се бојкот "националног” пописа koji bi doveo do produbljivanja diskriminacije i potpunog potiranja mogućnosti da u BiH građanski identitet dobije jednak tretman kao i etnički.

Лоши ђаци, лоших намјера

Већ годинама страна која се претвара да би да направи неке промјене, а крсти се грађанском, слуђује, маже и лаже јавност. По њиховим причама испада да ако си припадник нације не можеш бити грађанин. И обрнуто, ако си грађанин, исписао си се из тих примитивних ствари какве су нације. Грађанин је, то се подразумијева, онај чисти квалитет сам по себи, који кад се достигне, све процвјета.

Циљ наших грађаниста никада и нису биле промјене, па им у наканама никада није ни требала нека јача подлога од парола. Дакле, убрзано: грађанство се темељи на концепту једнакости у правима. Грађани су сви држављани, и у грађанска права спада то да се грађани изјашњавају национално или вјерски, и да због тога не трпе ни у ком погледу. Не постоји никакав грађански идентитет, ни код нас нити било гдје. Грађанин је правни статус.

Стога треба престати са зазивањем нечега што не постоји, јер се проблем националних питања у БиХ неће ријешити тако што ће се они укинути. Нити ће се дискриминација мањина смањити тако што ће се издискриминисати већина. Нигдје у свијету нису проблеми мањине ријешени прије него што су ријешени проблеми већине.

Националности су ту, и мега гласна грађанска мањина нема право да намеће своје идеје и вриједности мимо демократксе процедуре. Због националности се убијало у прошлом рату (не, нису ратовали раја против папака) а у доба мира дискриминисало (за вријеме Аустроугарске, однос броја Срба и њихово учешће у државним органима било је као у данашњем Монтенегру).

Стога је пут јасан. Нацијама у БиХ мора бити комотно, национално питање се треба ријешити да би се рјешавало све остало. Случај Сејдић и Финци се не може користити да би се све постојеће раскупусало, и правило по мјери грађана већинске националности. Шансе да Дерво и Јакоб постану чланови предсједништва не смањују се са чекањем на промјену изборног закона.ж

Оштра нула (Бања Лука)
Фондација за креативни развој (Сарајево)
ОКЦ Абрашевић (Мостар)
Револт (Тузла)
Култ (Сарајево)
Еурором (Тузла)
Центар за људска права (Сарајево)
УГ Зашто не (Сарајево)
АЦИПС (Сарајево)
Фондација Екипа (Сарајево)
Удружење за културу и умјетност Црвена (Сарајево)
УНСА Гето (Бања Лука)
Покрет Доста
Антифашистичка акција БиХ
Правни институт у БиХ (Сарајево)
Кали Сара – Ромски информативни центар (Сарајево)
Сарајевски отворени центар
Фондација Центар за јавно право (Сарајево)
Акција грађана (Сарајево)
Дерво Сејдић
Борка Рудић0 КОМЕНТАРА

 1. Па и ми смо сви грађани свијета, па не бирамо сви генералног секретара УН-а, већ га постављају!

  Ово у случају сејдић&финци је препатетично, ако си грађанска мањина не можеш тежити већини у политичком смислу, јер си напросто мањина, а то не значи дискриминсана мањина! С друге стране, ако си грађанска опција, онда би требало да ти је свеједно кога ће остали грађани изабрати за предсједавајућег, поготово директним системом избора!

 2. Напокон, ако се не деси оно што удружења хоће, десиће се бојкот “националног” пописа koji bi doveo do produbljivanja diskriminacije i potpunog potiranja mogućnosti da u BiH građanski identitet dobije jednak tretman kao i etnički.

  Јел ова мјешавина ћирилице и латинице у једној реченици у циљу поштовања права свих грађана, грађанки, народа, нација и националних мањина у БиХ?

  B-)

 3. oпсерватор, 17.07.2012. 09:15:09 [44790]
  Мeine dammen und herren…alkar Šikuljak u sridu!

  Нема се ту шта више додати!!!

  Марко изванредно си ово примјетио, мада и ја мислим да би требао додати на крај текста списак тих идиота који стално исту причу врте.

 4. Ево корекције, да не буде уопштено:

  Naš stav je da je Bosna i Hercegovina više nego prosti skup tri etnička plemena, što presuda Sejdić-Finci i potvrđuje, i zato smo spremni na otvorenu konfrontaciju sa predstavnicima etničkih stranaka koje žele konačnu podjelu BiH”, navedeno je u saopštenju kojeg su potpisala i sljedeća udruženja:

  Oštra nula (Banja Luka)
  Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)
  OKC Abrašević (Mostar)
  Revolt (Tuzla)
  Kult (Sarajevo)
  Eurorom (Tuzla)
  Centar za ljudska prava (Sarajevo)
  UG Zašto ne (Sarajevo)
  ACIPS (Sarajevo)
  Fondacija Ekipa (Sarajevo)
  Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo)
  UNSA Geto (Banja Luka)
  Pokret Dosta
  Antifašistička akcija BiH
  Pravni institut u BiH (Sarajevo)
  Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)
  Sarajevski otvoreni centar
  Fondacija Centar za javno pravo (Sarajevo)
  Akcija građana (Sarajevo)
  Dervo Sejdić
  Borka Rudić

Оставите одговор