Агенција за банкарство тражи стечај Бобар банке

Агенција за банкарство Републике Српске предложила је покретање стечаја у Бобар банци, јер не може да плати све обавезе, пише ЕуроБлиц.

субота, октобар 8, 2016 / 16:39

Агенција за банкарство Републике Српске предложила је покретање стечаја у Бобар банци, јер не може да плати све обавезе, пише ЕуроБлиц.

Окружном привредном суду у Бијељини прије 15 дана су поднијели захтјев да се, практично, ликвидациони поступак замијени стечајним. По ликвидационом плану, банка не може да измири око 110 милиона КМ укупних обавеза.

И даље нема јасног одговора шта ће ово значити за клијенте чији кредити, по закону, доспијевају на дан отварања стечаја.

– Клијенти банке који уредно сервисирају обавезе су од банке у ликвидацији упознати са могућношћу отварања стечајног поступка, те им је сугерисано да обавезе према банци покушају измирити затварањем дуга узимањем кредита у другој банци. Ако се прогласи стечајни поступак, скупштина поверилаца ће, уз сагласност стечајног судије, одлучити о даљем поступању са кредитним потраживањима банке – одговарају из Агенције, преноси ЕуроБлиц.

По подацима ликвидационог управника, на наплату би, евентуално, могло доспјети око 27 милиона КМ кредита, од чега су кредити појединаца око 4,5 милиона КМ, а остало су кредити правним лицима.

– У овом тренутку укупан износ кредита, камата и накнада које банка потражује је нешто више од 244 милиона КМ, од чега је око 217 милиона КМ доспјелих. Шта ће се са тим потраживањима урадити зависи од тога шта ће органи који воде стечај оцијенити да је повољније за банку – каже ликвидациони управник банке Миле Максимовић.

Економисти сматрају да је опција да клијенти сами траже излаз из ове ситуације мање фер према њима, али је и у складу са законом.

– Једна од могућности коју би, по мени, требало да предложи стечајни управник јесте да понуди продају квалитетних кредита другој банци. Не видим разлога зашто се не би нашла таква банка, јер су наше банке довољно ликвидне да ће жељети да купе квалитетне кредите. Могуће је да се на самој скупштини повјерилаца донесе одлука о продаји и прихватању понуде неке банке за откуп неког дијела кредитног портфеља – каже економиста Удружења СWОТ Марко Ђого, преноси ЕуроБлиц.

Он оцјењује и да стечај у Бобар банци показује да је много више кредита ове банке било проблематично него што је то својевремено сматрала и класификовала Агенција за банкарство.

– Да је Агенција на вријеме добро процјењивала ризике кредитних пласмана, ово се не би могло десити – истиче Ђого, преноси ЕуроБлиц.

И прошле године било услова за стечај

– Агенција је и прошле године могла да покрене поступак стечаја, јер су били испуњени сви услови, али искључиво је у њиховој надлежности да оцијене када ће то урадити. Чињеница је да је у ликвидацији све теже постићи неке ефекте наплате блокадом рачуна, мада је доста тога урађено на тај начин – каже ликвидациони управник банке Миле Максимовић, преноси ЕуроБлиц.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *