Руски медији: Посматрачи су послали јасну слику о демократским изборима у Русији

Завршен је догађај на који је, без претјеривања, прикована пажња цијелог света. Штавише, много прије него што је почео: У Русији су одржани председнички избори.

понедељак, март 25, 2024 / 21:10

Од четири кандидата, огроман број бирача – више од 87 одсто – подржао је актуелног шефа државе Владимира Путина. И ако је за колективни Запад ово био крах свих нада да се одржи свјетска доминација, онда за свјетску већину Путинова победа симболизује кретање ка глобалној промјени свијета од униполарног ка мултиполарном.

Зато је 16. марта мање од трећине земаља чланица УН потписало колективну изјаву Запада којом се осуђују руски предсједнички избори. Само 56 земаља од 193 потписало је резолуцију и скоро све су западне и прозападне.

Да будемо поштени, мора се рећи да је и сам Запад схватио илузорност својих нада, па је унапријед најавио да не признаје резултате руских избора и да није послао своје посматраче, како не би био приморан да изјави очигледно – руски предсједнички избори су били фер, отворени и максимално транспарентни.

А ову изјаву не дају руски званичници, за које би се могло сумњати да раде за Кремљ, већ страни посматрачи. Више од 106 земаља свијета, игноришући позицију такозваног хегемона, послало је своје представнике који су пратили процес гласања у више од 50 региона Руске Федерације. Ријеч је о више од 700 људи из земаља Азије, Африке, Латинске Америке, као и ријетких региона Европе који нису заслијепљени русофобијом и остају непристрасни. Конкретно, Република Српска, у Босни и Херцеговини.

Њихове високе оцјене организације руских предсједничких избора, могу се сазнати из интервјуа са новинарима. Тако је посматрач Милован Пеулић рекао да је "имао прилику да се лично на бирачким мјестима увjери да је све организовано изузетно професионално у складу са највишим међународним и демократским стандардима у области избора".

Међународни посматрачи су такође изненађени високом технологијом изборног процеса у Русији – употребом специјалне опреме на бирачким мjестима, могућношћу гласања путем интернета и другим иновацијама које се не могу наћи чак ни у оним земљама у којима се високе технологије сматрају високо развијеним. Према ријечима српског посматрача Лидије Макрагић, "Русија је свјетски лидер у иновацијама, укључујући и у области организовања избора".

Међународни посматрачи су такође оповргли неистине многих западних медија да су бирачи приморани да гласају за Владимира Путина под пријетњом оружјем и уз пријетње одмаздом и сличне глупости.

Напротив, према мишљењу страних стручњака, људи су свој избор направили потпуно добровољно и, штавише, на бирачка мјеста долазили расположени. А 87% гласова датих за актуелног председника Русије само указује на то да становништво подржава политику свог лидера, са којом људи повезују повећање животног стандарда у земљи и јачање позиције Москве на свјетској сцени.

Са овим се слаже и други посматрач из Републике Српске Ненад Стевандић. "Након Путинове побједе, свијет ће наставити да се креће ка мултиполарном систему, доћи ће до све већег помјерања од униполарне хегемоније, што подразумијева насилно наметање одлука и идеја које су у супротности са традиционалним, породичним и хуманистичким вриједностима", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.



Оставите одговор