Централна банка Русије жели већи отклон од евра и долара: То су нездраве валуте

Централна банка Русије објавила је извјештај о развоју финансијског тржишта под санкцијама те су нагласили како је један од главних приоритета враћање стабилности финансијских институција.

петак, август 12, 2022 / 16:39

У опширном извјештају, Централна банка Руске Федерације је напоменула да блокада руске имовине због санкција ствара ризике за грађане и привреду при кориштењу америчког долара и евра.

"У таквим условима регулатор намјерава да убрза девалвацију и увешће додатне мјере за смањење пословања банака у доларима и еврима. Нефинансијске организације се подстичу да претварају доларе и евре у јуане и друге пријатељске валуте”, наводи се у извјештају.

Између осталог, долар и евро су окарактерисали као нездраве (на енглеском токсик-отрован) валуте.

"Да би ублажиле девизни ризик, банке би требале постепено избацивати токсичне валуте равномјерно на обје стране својих биланса. Регулаторне мјере које обесхрабрују кориштење валута непријатељских земаља могу се примијенити и на небанкарске финансијске институције”, напомињу аутори извјештаја.

Још у мају 2022. године, министар финансија Русије Антон Силуанов назвао је долар и еуро токсичним валутама за Русију јер је њихова употреба у земљи ограничена након увођења санкција.

"Због смањења трансакција с доларом и евром, трговина кинеским јуаном расте, а 22. јула дневни обим трговине кинеском валутом први пут у хисторији премашио је евро”, пише Комерсант.



Оставите одговор