Министарство: Утврдити ко пријети српским ђацима у Сребреници

Министарство просвјете и културе ће заштитити сваког ученика у Сребреници и неће дозволити да ученици буду предмет политичких злоупотреба.

петак, фебруар 28, 2020 / 08:44

Министарство позива надлежне органе да предузму све потребне мјере како би се што прије утврдила одговорност лица која су путем коментара на друштвеним мрежама и путем појединих медија износила пријетње ученицима српске националности.

Подсјећамо да је прије два дана одржан састанак представника Министарства просвјете и културе са начелником општине и предсједником Скупштине општине Сребреница, директором Прве основне школе и предсједником Савјета родитеља, на коме је усаглашено низ мјера које треба да допринесу стварању сигурног окружења, бољој комуникацији и међусобном разумијевању у овој локалној заједници.

Закључено је да ће Министарство просвјете и културе заједно са локалном заједницом и Првом основном школом учинити све да заштити сваког ученика од било каквог облика дискриминације.

Српска суза нема родитеља

На захтјев српских родитеља, усаглашено је да се у Савјет родитеља бирају из сваког разреда по један родитељ из реда Срба и један родитељ из реда Бошњака.

Није удовољено накнадном захтјеву бошњачких родитеља да се уведе национална група предмета у централној школи од првог до петог разреда јер то није у складу са Законом о основном васпитању и образовању. Није удовољено ни захтјеву да се уклоне из хола Прве основне школе умјетничке слике са ликом Петра Петровића Његоша и Вука Караџића јер је ријеч о историјским личностима које се изучавају у настави а не о увредљивом садржају.

На састанку је истакнуто да се Школски одбор бира и одлучује у складу са Правилником о раду и поступку избора и разрјешења чланова школског одбора и да га чине четири представника Срба и три представника Бошњака. Усаглашено је да, поред школске славе која се обиљежава 27. јануара, Прва основна школа убудуће обиљежава и Дан школе, као што то чини велики број школа у Српској.

Осуђујући сваки вид медијске и политичке манипулације која угрожава безбједност ученика, Министарство просвјете и културе позива руководство општине Сребреницa, Прву основну школу, као и све грађане ове општине да заједно раде на стварању бољих услова за образовање и здраво одрастање све дјеце у Сребреници.



Оставите одговор