08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Звиздић: Ма шта ко мислио, БиХ ће бити члан НАТО

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић казао је да би у наредном периоду требало одредити дименизије рада Парламента и покушати усвојити све оно што је годину дана чекало, а битно је и за европски пут БиХ, економски развој, осигурање социјалне стабилности и уопште за даљу демократизацију БиХ.

недеља, 12 јануара, 2020 / 14:32

С обзиром на то да је у претходном мандату обављао функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ, Звиздић се осврнуо и на рад те институције док је био на њеном челу. Казао је да је оно због чега је посебно поносан, напредак БиХ на путу европских интеграција.

"Можемо анализирати да ли је он био довољан или не, али у том периоду од четири године је остварен највећи напредак на путу европских интеграција БиХ. Реализована је једна од најкомплекснијих фаза, а то је одговор на Упитник од 4.000 питања, са више од 30 хиљада страница одговора и постизање једног нивао у којем БиХ чека статус кандидата за чланство у ЕУ", навео је Звиздић.

Друга ствар која је, по његовом мишљењу, изузетно важна, јесте да је Савјет министара БиХ, укључујући и активности које је имало Предсједништво БиХ, створило предуслове за позивање Босне и Херцеговине да достави свој први Годишњи национални програм, или Програм реформи, како је назван.

"Што значи активацију МАП-а и значајно динамизиран напредак БиХ на путу НАТО интеграција. Ма шта ко о томе мислио, БиХ ће сасвим сигурно у коначници бити чланица и Европске уније и НАТО интеграција", сматра Звиздић.

Као трећу ствар навео је питање економског напретка.

"Генерално, економски показатељи су добри, они нису довољни, али иду у позитивном смјеру. И коначно, етаблирали смо БиХ у европским, међународним и регионалним односима као кредибилног партнера", казао је Звиздић.29 КОМЕНТАРА

 1. Намјерно сам мало овим коментаром хтио да разиграм коментаторе, али нажалост, стоји чињеница да ће БиХ бити у НАТО.

  Наравно, ја сам против било какве војске у БиХ, то је моје лично и програмско опредјељење зелених, што је и логично, зелени су хумани, мирољубиви и добронамјерни људи.

  Исто тако, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ као легалисти су свјесни времена у коме живимо, свјесни смо констелације односа великих сила, те снаге коју имају тзв. велике партије у Српској и Федерацији, снаге да доносе одлуке њихови изабрани представници по било ком питању, па и по питању НАТО интеграција.

  Али да се држим теме и коментара оних који тврде да ће се БиХ распасти.

  Значи, НАТО пут БиХ и цијеле регије је био зацртан прије рата у Југославији, прећутно за БиХ још у Дејтону, он је данас де факто и де јуре на снази, да није тако не би био потписан ПРОГРАМ РЕФОРМИ БиХ.

  Српска, по мени наивна политика то није могла спријечити, тупаџије су играле на карту времена, све чекајући да се промијене односи у свијету.

  Ти што су чекали, нажалост су обичне будале, исто као и они који данас мисле да вријеме ради против НАТО.

  Значи, сигуран сам да су од Караџића и Крајишника, до данашњих политичара из тзв. великих партија сви знали да нам НАТО не гине.

  Зато ми је жао што су „наши“ пропустали прилику задњих двадесет година да испослују силне уступке, све због укидања војске Српске, па на даље, што то нису компензовали економски са милијардама и милијардама КМ, а политички, по Српску снажним сигурносним вентилима, све приликом сваке промјене анекса 4-Устава БиХ.

  Један од тих контрауступака-укидање ВРС јесте требало донијети признање Републике Српске кроз признање слова Дејтонског споразума у свим изабраним скупштинама дејтонске БиХ, значи, у НСРС, у федералном парламенту, ПС БиХ, и вијећу народа БиХ.

  О томе сам писао овдје колумну прије 5-6 година.

  Такође, кроз измјене неких чланова Устава БиХ- српско попуштање, веома лако се могла дејтонска уставна одредница потврдити, односно, могли су тада муслимани и хрвати под притиском ментора још једном кроз институције потврдити-признати да је Српска искључиво Република Српског народа, што би аутоматски сачувало све симболе, химну и многе друге отете надлежности.

  Могло се давањем војске изборити за право на самоопредјељење, до оцјепљења, све да се то уради легалним путем у дејтонској и НАТО БиХ.

  Наравно, тачно би се знало под којим условима условима Српска може одржати референдум о правном статусу и тиме, све ако се српски народ одлучи раздрзжити од састављене БиГ, постати да факто и де јуре међународно призната држава.

  НАТО би то дозволио, услови би били да остајемо чланица НАТО и вјероватно да се не можемо присајединити Србији прије него Србија постане чланица НАТО.

  Наравно, под тако створеним условима, сигуран сам да Српска не би никад ни искористила тај механизам, не би нам се исплатило, јер да је памети код муслимана данас, не би њима сметала Република Српска, ни једини доказани пријатељи кроз историју-српски народ, напротив, не би им ми сметали, него би нас поштовали, држали бисмо се заједно, јер нас они који одлучују о нашим судбинама подједнако не воле, муслимане тврдим и више.

  Да се данас када је све јасно не лажемо,значи, наши стари и садашњи политичари су сигурно знали и знају да сила Бога не моли, прагматични родољуби као Никола Лазаревић би прије десетак година урадили као што сам написао, без обзира што би потпуно били свјесни да би нам то неки у Русији и Србији замјерили.

  Тада нисмо због глупана и уцјењених политичких глава видјели од дрвета шуму, у овом времену, до душе, са много мање адута, опет смомогли испословати вјечност Српске, али прихватити као фактичко стање нежељени, али неминовни пут у НАТО.

  Могли смо то опет дебело политички и економски наплатити у овој и идућим годинама, нажалост, последњу прилику смо пропустали кад позиција и опозиција нису послушали-разумјели конструктивног визионара и супер национално одговорног Николу Лазаревића, односно, кад нису наши водећи политичари(част изузецима) прихватили спасоносну иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ око одржавања свесрпском САБОРУ прошле јесени.

  Иницијативу која је могла прије преговора о НАТО и будућим односима у БиХ донијети саборност и одговоре на стратешка питања, па онда да се ЕЛИТНА СРПСКА ДЕЛЕГАЦИЈА договора, прво са НАТО у Бриселу око услова и уступака Србима због чланства.

  После тога да се са федералцима договара о односима у дејтонској БиХ, односима који се баш не би свидјели фундаменталистима, али би их морали под притиском ментора- НАТО прихватити.

  Нажалост, од рата, до данас нисмо ништа добили, а дали смо половину надлежности Српске, све због тога што нисмо никад имали стратегију Српске за наредне деценије, односно, са једне стране нисмо имали визионаре и одговорну српску политичку и интелектуалну елиту, са друге, све је ђаво задњих 20 година однио због десетина криминалних и уцјењених глава у самом врху српске политике.

  Да поентирам, лаж је да БиХ неће бити у НАТО, то може само свјетски рат промијенити, исто као што једино свјетски рат може да утиче нато да БиХ не буде у овим границама, наравно, ако после тог свјетског рата оним који преживе буде и до БиХ и до Србије и до Хрватске…………………….

  Нека добро размисле сваки од водећих српских политичара, ја и данас на срспку нову годину тврдим, ЈОШ УВИЈЕК ПОСТОЈИ ПРИЛИКА ОКО ПРЕГОВОРА.

  Ако је не искористимо ове године, онда ћемо се борити и изгубити и оно мало што нам је остало, прво, име Републике Српске, а онда и Српску.

  Тако је и никако другачије, односно, тако је кад немаш јасну стратегију, кад немаш историском моменту дорасле политичаре,односно, кад водиш 25 година дефанзивну и популистичку, умјесто национално супер одговорне политике..

  Да ме послушаше јесенас и да данас „гори“ Федерација због српских преговора са НАТО, преговора који би десили прије два мјесеца, преговора који би уродили добрим плодом по српски народ и Републику Српску, сад смо у дефанзиви јер смо дали све низашта.

  Значи, кренула је од нове године снажна офанзива фундаменталиста, гарантујем животом да ће апелација Уставном суду БиХ поводом укидања имена Републике Српске бити поднешена у наредном периоду од стране Џаферовића и Комшића заједно, што због избора, што због циља, циља који је јасан као дан и који се због наших политичких кокошара и уцијењених глава веома успјешно остварује већ 20 година, тачка.

  Псалам по Николи на светог Василија Великог и српску нову годину, љета господњег 2020 године.

  1. Sjedi i popij malo vode sine …
   Pecas se ko stara baba na priče o apelacijama Bosanskih Kurda i člsnstvu u nato.
   Ukidanje Imena RS bi automatski značio nezavisnost iste ,to je jasno i Kurdima u Saray evu i ološima s Zapada
   A sto se nato clanstva tiče …
   Kao sto se Kosovo branilo u Kninu tako se Rusija danas brani na Uni ( daleko u zaleđu nato zemalja.
   Nego opusti se sine,imaju pametniji i moćniji od tebe koji već brinu o tome ( naravno daleko od toga da mislim na Srpske političare)

 2. Симо,

  разумијем остале партијске и удбашке ботове ,висока је ово политика, треба добити инструкције шта написати.

  Шта је са тобом, „ти наводно ниси п*чка“, ти си „слободни стријелац“, што онда ћутиш кад овдје годинама сереш да си за НАТО?

  Што некад не објасни како ти виђе „придруживање“,или мислиш да је ово био максимум могућег од стране послератне српске политике?

  1. НАСЛОВ: Amerika dala podršku NATO putu BiH

   ТЕКСТ: „Ministarstvo odbrane SAD aktivno radi na pomoći našim NATO partnerima u reformi njihovih odbrambenih ciljeva i uzajamnom djelovanju.
   Radujemo se radu s nedavno imenovanim ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem na modernizaciji i reformskim aktivnostima“, poručio je američki ministar odbrane Mark Esper.

   Гњурац к’о БН!

   Туриш једно у наслов, а текст везе нема са тим.

   https://www.rtvbn.com/kategorija/bosna-i-hercegovina/1?showNews=3975681

  2. Постао си „Симозависник“, а он те континуирано понижава и гребе у здрав (ако је здрав) мозак.
   Откачи си од њега ако већ није касно.
   Нон – стоп му трчиш по кишљење.
   Што би рек’о Симо: фурунџија

 3. Шта си ти сад Симо са овим рекао, какве везе има Сифет Поџић и Марк Еспер са мојим коментаром?

  Ја сам у коментару писао о тренутној ситуацији, курвалуку и неспособности „наших“ политичара од рата, до данас.

  Указао на снагу и визионарске приједлоге ЗЕЛЕНИХгодинама уназад, указао у коментару на конкретне приједлоге ЗЕЛЕНИХ прошле јесени,тиме још једном доказао колико смо национално одговорни и колико видимо даље.

  Указао сам у коментару на иницијативе које смо јесенас предложили позицији и опозицији, све да би се на вријеме постигла српска саборност око кључних националних питања, те донијела јасна стратегија Српске за 21 вијек по свим питањима живота и рада.

  Навео да би се само на тај начин постигао пријеко потребни српски консензус и посљедично формирала ЕЛИТНА СРПСКА ДЕЛЕГАЦИЈА, екипа писмених, мудрих и часних патриота која би са федералцима и странцима преговарала о питањима односа у дејтонској БиХ за наредне деценије, односно за ово вријеме, преговарало око састављања СМ, те умјесто ове зајебанције која траје од 2007 године- од потписивања ССП, коначно ове године озбиљно разговорало са Бриселом око чланства у ЕУ и договора око сарадње са НАТО.

  Ја очекујем од тебе да нешто паметно напишеш, не да спинујеш, да сам хтио са ботовима у покушају о овоме овдје коментарисати, не бих тебе прозвао, тачка.

  1. Глуп си да и ово схватиш!?

   БН стави у наслов да САД честита пут БиХ у НАТО, а у тексту ни ријечи о томе.

   Тако и ти. Кренеш о екологији, а завшиш у цитирању самог себе и хвалисању.

 4. Симо,

  ја сам се НАТО пута дохватио у контексту приче о Републици Српској, управо да докажем како су све политичке профукњаче(част изузецима) у Српској могле радити за менторе, могле пустошити Републику Српску,као што и јесу, али да је увијек било довољно простора, све да и они тако покварени и уцијењени одиграју мудру партију по питању виталног националног интереса српског народа.

  Нарочито по питању уставног статуса српског народа по анексу 4 Дејтонског споразума, Уставу БиХ, Уставу по коме је Република Српска ентитет државотворног српског народа, а Федерација ентитет државотворног муслиманског и хрватског народа.

  Е та прича је морала вавијеки вијекова бити таква, она је и правна и морална, такву причу су могли веомаједноставно сачувати наши политичари, не знам колико да су крали и били под контролом оних који су их инсталирали у српску политику.

  Тим менторима који су нам подвалили патриоте није био циљ да се уништи српски народ, него да се БиХ стави под контролу НАТО, баш због радикалних муслимана и проруских Срба.

  То је могао и онај у медијима помињани коњ Драшка Станивуковића сконтати, па све ржући разговарати са својим менторима о попуштањима око свега, али да се основна уставна одредница анекса 4 Дејтонског споразума очува.

  Односно, да се очува кључна подјела међународно признате БиХ, подјела на Федерацију, све као искључиви одраз воље државотворног муслиманског и хрватског народа, те на Републику Српску као искључиви одраз воље државотворног српског народа.

  Нажалост,како сам и навео у првом коментару, за двије деценије дадосмо све низашта, оста нам још једна прилика да уопште овдје опстанемо, све после историјских грешака наше полтике пред крај прошле године, грешака на које смо ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и ја правовремено указивали и нудили спасоносно рјешење.

  Сад ваља вадити кестење из ватре,значи, ја одговорно тврдим, још само једну шансу имамо да правно легитимишемо Републику Српску за 21 вијек и очувамо бар оволики број српског народа, све стратешки радећи да се за 10-20 година број српског живља поврати на број Срба који су овдје живјели после завршетка грађанског рата.

  Тај писмени, мудри и национално супер одговоран посао није данас за свакога.

  Тај посао јесте за визионаре,односно Србе са државничким капацитетом,за снажне организаторе који могу окупити око идеје и визије све што вриједи у Српској.

  Тај посао је за промишљене и веома храбре људе, оне које нико не може низашта уцијенити, нити их ко од странаца и федералаца, па и домаћих српских битанги може изшанерити-скренути са стратешког пута.

  Пута који значи сигуран опстанак српског народа на овим просторима,опстанак, уз пуно уважавање свих грађана Српске и сарадњу са комшијама из Федерације, нарочито искреног поштовања и сарадње по свим питањима живота и рада са бошњацима.

  Заједно је нама браћо честити бошњаци мач над главом, ваља Србима овдје опстати у сљедећим деценијама, а Бошњацима опстати и сачувати вјеру, али иевропски начин живота.

  Срби су тога свјесни,ма колико били залуђени, тврдим одговорно, 100% погрешним политикама.

  Бојим се да Бошњаци нису свјесни свог правог проблема, проблема са вјерским фанатизмом због којих ће им сва нормална дјеца отићи у свијет.

  Ко то тамо од бошњаких полтичара и интелигенције данас не види и на вријеме не спријечи арапску исламизацију европских- муслимана из БиХ,са једне стране.

  Са друге, спријечи куповину бошњачке и српске земље од арапа, тај је обична будала, или свјесни душман свом, посљедично и српском народу.

  Такви бошњачки политичари ће довести до нестанка свих нас који смо се родили на овом простору, отјераће све нас са простора коме је Бог био јако издашан са богаством, природним љепотама, те народом са шармом и душом.

  Мада ће бити препотентна моја тврдња, али морам да на један лијеп начин кажем зашто се Срби и Бошњаци под хинто морају удружити, све зарад због заједничког опстанка.

  Значи, ја на основу великог животног искуства тврдим да највећи шарм и најтананију душу у Европи имају баш Срби и Бошњаци из БиХ, тако да сам јако поносан гдје сам рођен,зато не бих желио да се ми старосједици раселимо и да ове рајске вртове оставимо неком другом.

  Ово је било наше вијековима и вијековима, и даће Бог да Ниџо и овакви уразуме заједно и Србе и Бошњаке, све да вијековима кроз будућност ова земља буде наших потомака, тачка.

 5. Република Српска неће никад ући у ОТАН, на другу страну ефбих можда хоће, питање је може ли! Да не пишем дуге текстове,прочитајте какво мишљење имају о ОТАН-у организације типа органзација ратних војних инвалида, ветерана, шта о томе мисле локалне заједнице итд. И све ће вам јасно бити. Да натјерате Србе у ОТАН, упамтите ријеч “натјерати”, мораће јавност истима мозак испрати да дође до тога!

 6. Џаба се отимате дечице. Служили смо Турке, Аустроугаре, Немце, а дошло време да служимо опет. Ми смо добри у томе. Било је некада време када смо замало дотакли слободу, само на кратко. Није то било за нас. Ми функционишемо најбоље када се подчинимо, када нам се нареди, када нам паметнији изда захтев, онда се покажемо као добри. Без тога ми у ствари нисмо на своме. Вежи ата где ти Газда каже, лажљива, бескорисна масо штеточина.

 7. Зло из тебе избија мој ЗЕИСЕ, зло које ће те појести тако несрећна, умријећеш у мржњи према Србима отац те јебо покварени.

  Иначе, једно је било кроз историју служити некоме, а друго, бити окупиран од силе од које се у том моменту не можеш одбранити.

  Кроз историју су многи народи у свијету били вијековима окупирани, па и ми на Балкану.

  Данас су хвала Богу сва три народа у БиХ слободни, да није таквих душмана као ти Зеисе, знали би се прилагодити времену, те ову слободу и благо које имамо користити да нам дјеца срећно уз нас живе, умјесто што нам одоше у бијели свијет.

  Једноставно речено, неважно је данас ко је од тих данашњих народа кроз историју морао трпити окупацију, а ко је био „срећан“ под окупатором.

  Поруке добронамјерних и писмених људи су јасне, важно је да данашњу слободу цијенимо, да између себе сарађујемо зарад опстанка на овим просторима, односно,да се на прави начин прилагодимо овом времену, све размишљајући о новом.

  Докле год то не схвате сви, или боље речено, док се српска политика не буде водила онако како то предлажу Никола Лазаревић и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, односно, док таква политика не „натјера“ бошњачке енстремисте у политици и ИЗ да прихвате реалност и дејтонску БиХ као државни оквир, нема среће овдје ,односно, нећемо сви у БиХ знати ову слободу цијенити и уживати у њој, били ми, или не у НАТО.

 8. Грга боту,

  Никола и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су од септембра својим текстовима, саопштењима и мојим коментарима подигли толику температуру,

  Е онда су ботови власти и удбе своје урадили, администатор није дјеловао, посљедица се види по кометарима вас говнара.

  Иначе, оно што ја овдје радим годинама, јесте искрена љубав за очување српског индентитета, те борба за идеју, идеологију и мој програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, програм који може спасити Републику Српску, а свакој, па и вашим ботовским породицама обезбедити здрав, културан, безбједан и богат живот.

  Зато, кад помињете Лазаревића и вас ботове, па и мог Сима(част пар коментора који под својим именом коментаришу), то је исто као кад по ОБРАЗУ поредите његову светост патријарха Павла и распопа Дедејића, тачка.

  1. Харлаучеш од избора до избора, и онда доживиш изборни и политички флоп.
   Гдје ћеш се кандидовати на слиједећим локалним изборима.
   Хвалиш се као да си Вучићев министар одбране.
   Спусти се на земљу и буди реалан.
   Да ти није Фронтала, нико не би ни знао за тебе.

 9. Идеју и идеологију никад нико није побиједио, због пролагођавања времену програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА је једина шанса да нормално и културно живимо, да ти преведем, национално одговорни и часни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ са мном, или без мене, једина су велика, велика шанса Републике Српске, тачка.

 10. Да Гавро, између осталих еколошких проблема у градовима и општинама Српске, имају зелени и рјешење за СМОГ, не само у Бијељини, него у БЛ, Добоју, Приједору,Зворнику,Градишци, Палама………. имамо једноставно рјешење за смањење емисије ЦО2 од идуће грејне сезоне за најмање 50-70%, имамо га и понудићемо га грађанима на изборима.

  Имамо такође Гавро у Бијељини прејаког кандидата за градоначелника.

  Могу само рећи да је образован, остварен, богат, цијењен у струци и народу,да има муда, да припада правим српским патриотама,часним људима који виде колико је сати.

  Да припада људима који хоће и знају да сачувају Републику Српску, њене ресурсе, људима који знају шта и како треба да ради свака локална заједница, па и град Бијељина.

  Такође такј наш човјек припада авангардним људима, оним који су већ сутра спремни да преузму одговорност у правој програмској влади Српске, да заједно са сопособним, умјесто подобним уведу ред у државу и приступе развоју стратешких грана привреде, све кроз провођење спасоносног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Значи, имамо Гавро таквог човјека у Бијељини, али нема шансе да га кандидујемо за локалне изборе прије него обезбједимо снажне програмске партнере и њихову логистику, за шта објективно имамо мале шансе, мада ништа није искључено, чуће се све, разговори крећу почетком мјесеца.

  Нажалост, политичке околности у Бијељини, све због времену недораслих народних преставника, односно, свађе, подјеле, могући прелетачевићи, све то данас честитим и снажним увелико иду на руку, на срећу свих грађана Бијељине и Семберије.

  Тако да се ја не бих кладио на сигурну побједу било којег кандидата позиције, или опозиције, напротив.

  Видјећете већ са прољећа да ће бити немогуће побиједити у било ком граду и општини Српске без ЗЕЛЕНИХ и наших СНАЖНИХ СТРАТЕШКИХ ПАРТНЕРА.

  Значи,побједика у изборној битки за градоначелника и веома велику скупштинску већину у Бијељини ће 100% одлучити програмско партнерство зелених са нашим СТРАТЕШКИМ ПАРТНЕРОМ, без обзира да ли ће наш кандидат бити заједнички кандидат те побједничке коалиције.

  Оно што је сигурно,ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и наши програмски партнери ће преговарати о рјешењу које је добро за све грађане Бијељине, сви аргументи ће бити на нашој страни.

  Са једне стране, Додик нема човјека за побједу, поготово ако зелени са својим стратешким програмским партнером буду у коалицији са противницима његовог кандидата.

  Са друге, Мичић сигурно неће бити кандидат СДС, значи, проблем за СДС и ПДП, проблем који има само једно рјешење.

  У оба случаја, компромисно и једино сигурно рјешење за побједу у Бијељини је кандидат зелених и наших стратешких програмских партнера.

  Значи, ако до тог по Бијељину супер доброг рјешења не дође, ником ништа, онда ћемо нашег човјека поштедити локалних избора и сачувати за нама кључне изборе 2022 године и тачка.

  П.С. Одговорио сам Гаври за Бијељину, али запамтите, дословце, ниједан кандидат за начелника и градоначелника у свим градовима и општинама Српске неће побиједити, све ако не буде имао подршку ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и наших СТРАТЕШКИХ ПАРТНЕРА,нити ће било ко моћи било гдје формирати скупштинску већину без одборника са заједничке листе зелених и наших партнера.