Знанственофантастична седмица: ИСПЛАТА (PAYCHECK)

Класични акциони СФ, опет по замисли Филипа К. Дика. Инжињера Мајкла Џенингса, компаније ангажују за проналазачки посао, с клаузулом, да му послодавац избрише сјећање на тај дио живота. Седмицу, двије, највише три мјесеца. Затим му школски друг, предлаже посао од три године. За 92 милиона $. Буди се из сопственог живота, и одлази да узме […]

недеља, 11 децембра, 2011 / 05:01

Класични акциони СФ, опет по замисли Филипа К. Дика.

Инжињера Мајкла Џенингса, компаније ангажују за проналазачки посао, с клаузулом, да му послодавац избрише сјећање на тај дио живота. Седмицу, двије, највише три мјесеца. Затим му школски друг, предлаже посао од три године. За 92 милиона $.

Буди се из сопственог живота, и одлази да узме паре. Добија само коверту са личним стварима, које и нијесу његове. Та коверта је невјероватно корисна. Тачно у одређеним тренуцима, из ње вади потребни артикал и рјешава проблем.

Научнофантастични Борнов идентитет, ако је неко заборавио да су се Бен Афлек и Мет Дејмон развели због ауторских права.

Бјежи од ФБИ, оптужен за издају. Пуно јурњаве. Што колима и мотоциклима, а што пјешке. Направио је машину која гледа у будућност, и видио рат глобалних размјера. Онда је одлучио да ковертира своју другу шансу. Све шематски и очекивано. Политичка корекција до максимума, са истом таквом корекцијом у занатској изведби. Постаје досадан, у тренутку када се заситимо акцијом.

Хепи енд. Сад сви кући, на прање зуба и спавање. Ваља ујутру чио на посао.

(Редитељ: Џон Ву; Улоге: Бен Афлек, Арон Екхарт, Ума Турман)