Знање је моћ: Амери од Тесле праве суперхероја!

Српски научник носи прикладно име Високи напон, и премда је за сада само концепт који можете да купите на мајици, питање је времена када ће се наћи на рафовима књижара као стрип јунак.

понедељак, јануар 28, 2013 / 10:33

Оно што су за родитеље данашњих клинаца били Супермен, Спајдермен и Бетмен, за њих ће, како ствари стоје, бити највећи умови 20. вијека.

Наиме, нове генерације добиле су однедавно нове суперхероје − научнике, који су према мишљењу савремених америчких цртача коначно заслужили да се нађу у друштву одабраних, нових идола клинаца, који су одрастајући уз компјутере и напредну технологију превазишли наивне моделе суперхероја на које су "падали” њихови стари.

Интересантно је да је ово први пут да ће суперхеројима недостајати мистична црта, која је карактерисала њихове "претке”. Наиме, сумње неће бити ко се крије иза маски! Међу бројним научницима, који су несумњиво задужили човјечанство, прилику да се трансформишу добила су само тројица: Никола Тесла, Алберт Ајнштајн и Марија Кири. И премда је све ово за сада само концепт који можете да купите на мајици, само је питање времена када ће се наш великан наћи на рафовима књижара као стрип јунак.

Сасвим разумљиво уз нове улоге, и живописне костиме стилизоване сходно епохи у којој су живјели, осмишљена су им и нова имена, или боље рећи псеудоними, и то звучни. Тако је Никола Тесла преименован у суперхероја "Високи напон”, Алберт Ајнштајн у "Доктора Е”, а Марија Кири у "Мадам Радијацију”.

Оно што се подразумијева је да све своје моћи нови суперхероји користе прије свега и искључиво за добробит човечанства, а о томе на која ће све искушења наилазити током својих авантура, како ће се у њима сналазити, као и како ће изгледати њихове мрачне стране, сазнаћемо тек након што са папира и мајица пређу у акцију, тачније када изађе неки од стрипова у којима ће коначно почети да обављају своју мистериозну друштвено-корисну улогу.

НИКОЛА ТЕСЛА: "ВИСОКИ НАПОН”

У складу са открићима до којих је дошао, Теслина моћ лежи у рукама, којима је у стању да уз помоћ огромне количине високог напона спржи сваког непријатеља. Из поменуте тројке он је истовремено и суперхерој са највећом издржљивошћу, оном која се може мјерити само са Суперменовом, Волвериновом или издржљивошћу Капетана Америке.

Извориште високог напона код Тесле лежи у његовим грудима, одакле се муњевитом брзином спушта до врхова његових прстију и пријети да свакога ко му се замјери претвори у прах и пепео. Летење је нешто што се подразумијева, те неријетко у жару борбе, суперхерој "Високи напон” изненади свог непријатеља тиме што се појави са стране са које га негативац ни у најлуђим сновима није очекивао.

АЛБЕРТ АЈНШТАЈН: "ДОКТОР Е”

Можда је међу новим суперхеројима најмање физичке снаге, али зато умом рјешава све! Ајнштајново главно оружје је његов ум, којим не само што може да предвиди будуће догађаје, прочита нечије мисли, већ и да контролише вријеме и помјера ствари погледом, попут, на пример, суперхероине Џин Греј из филма "X Ман”.

У кризним ситуацијама неријетко прибјегне и телепортовању попут онога које често изводи Најткролер из малопре поменуте Марвелове фикције.

МАРИЈА КИРИ: "МАДАМ РАДИЈАЦИЈА”

Јединој жени међу овим новим суперхеројима Марији Кири додијељена је радиоактивна моћ. Интересантно је да је већина Марвелових визионара својим суперхеројима додијељивала моћи које су на овај или онај начин у вези са радијацијом. Најрепрезентативнији пример, међутим, свакако је Спајдермен, који је постао један од најпродуктивнијих спасилаца свијета, захваљујући томе што га је ујео радиоактивни паук.

У борби, Киријева је у стању да високом радијацијом у истој секунди убије сваког свог непријатеља. Довољно је чак и само да баци поглед кроз своје специјалне радиоактивне наочаре, па да онај који јој се супротставио умре у најгорим мукама.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор